Léto, slunce, dovolená, chalupa. Tato sezóna s sebou neodmyslitelně přináší stále více populární aktivitu – grilování. Pro nás, milovníky praskání uhlíků a štiplavého kouře, to neznamená jen založit oheň, ulovit kvalitní flákotu a dobře ji na rožni pro hosty upéct. Je to také spousta zábavného vaření okolo (pokud ovšem nechcete svou barbecue party odbýt nakrájeným chlebem Penam). Vybrali jsme proto pro vás 3 netypické přílohy, se kterými se zaručeně stanete hvězdou své zahradní hostiny. Tady je máte!

Melounový salát s fetou a jalapeňo
400 g červeného vodního melounu (vypeckovaného a nakrájeného na 3 cm kostky), 2 lžičky rybí omáčky, šťáva z 1/2 limety, 2 lžičky medu, 3 šalotky (1 nakrájená nahrubo a 2 na tenké plátky na zdobení), 1 stroužek česneku (nakrájený nahrubo), 2 velká zralá rajčata (nakrájená na měsíčky), 1 jalapeňo paprička (spařená a nakrájená na tenká kolečka), 2 lžičky řepkového oleje, 1/4 balení sýru feta (rozdrobit), 3 jarní cibulky (nakrájená na tenká kolečka), sůl, pepř, pár lístků máty a bazalky (ideální thajská)

Umixujte do hladka pyré z limetové šťávy, rybí omáčky, medu, pokrájených šalotek a česneku. Pak vše ještě za běhu mixéru zakápněte olejem, abychom získali krásný jemný dresink. Ten poté smíchejte s melounem, rajčaty a ostatními ingrediencemi v míse. Vše dobře rukama promíchejte a přendejte na servírovací talíř. Dozdobte bylinami a zbylou šalotkou a podávejte.

Bramborový salát s pestem
1 kg nových brambor, hrst mátových lístků plus pár na zdobení, hrst bazalkových lístků, hrst pražených lískových ořechů (nakrájených nahrubo, část si nechcte na posypání), parmazán, 1 stroužek česneku, šťáva i kůra z 1 citronu, hrst čerstvého hrášku (může být i rozmrazený), sůl, pepř, olivový olej

Předehřejte troubu na 220 stupňů. Brambory dejte do pekáčku na namarinujte je asi 3 lžícemi olivového oleje, solí a pepřem. Dejte je péct asi na 35 minut. Mezitím umixujte bylinky, ořechy, parmazán, česnek, šťávu i kůru z citronu s cákancem olivového oleje na pesto. Pak jej dotáhněte solí a pepřem. Upečené brambory promíchejte s pestem, přidejte hrášek a vše v míse posypte zbývajícím mátovými lísky.

Jednoduchý rajčatový salát s fazolkami a bazalkou
250 g zelených fazolek a 250 g fazolek Romano (lusky překrojené podélně), červený vinný ocet, šťáva i kůra z 2 citronů, 4 střední žíhaná rajčata odrůdy heirloom (lze použít i jinou odrůdu), hrst cherry rajčátek (překrojená napůl), hrst bazalkových lístků (ideálně různé druhy včetně thajské)

Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a dejte do ní povařit fazolky asi na 1-2 minuty. Fazole pak rychle vyjměte a přendejte je do mísy se studenou vodou a ledem, aby zelenina neztratila barvu. Když vychladnou, dejte je okapat na papírové kuchyňské útěrky. V malé misce metlou dobře promíchejte ocet a olivovým olejem, citronovou šťávou i kůrou, solí a pepřem. Fazole a rajčata dejte do velké mísy a přilijte dresink. Salátek servírujte na talíře spolu s lísky bazalky.

Zdroj: Saveur

Leave a Reply

Your email address will not be published.