Cafeolette, plongeur nebo také la cafetière à piston a French press. Existuje mnoho názvů a ještě více teorií o původu této sympatické konvice. Naše další lekce Anatomie kávy by vám měla pomoci se v tomto kávovém hašteření trochu zorientovat, ale také poskytnout návod, jak si kávu v tomto oblíbeném zařízení připravit.

Mezi první patentované konvice na kávu, které fungují na principu mechanického oddělení vzniklého sedimentu od samotného nápoje, patří ta z roku 1852. Byla navržena francouzskými vynálezci Mayerem a Delforgem. Jejich přístroj ale trpěl řadou nedostatků a nápoj z ní měl do podoby i chuti toho dnešního ještě daleko. O něco lepší přístroj, blížící se vzhledem současnému French pressu, byla konvice Italů Attilia Calimaniho a Giulia Moneta z roku 1929. Nejpopulárnějším manuálním presovačem na kávu se ale stala až konvice Švýcara Faliera Bondaniniho z roku 1958. Ten ji ve Francii začal vyrábět pod značkou Chambord. O pár let později se jí dostalo i uvedení na anglický trh pod názvem La Cafetiére Classic. Distributorem značky Chambord v Dánsku se později stala místní firma Bodum, která nakonec koupila práva jak na její jméno, tak na její výrobu. Ochranná známka La Cafetiére Classic zůstala v rukou původních majitelů.

Tak, co říkáte? Itálie, Francie? Aby se v tom čert vyznal. Rozhodnutí o původu zařízení je kompilované, ale proces přípravy kávy v něm je jeden z nejjednodušších. Tady je.

Obsluhu zvládne i dítě – do skleněné nádobky vsypte potřebné množství co nejhruběji mleté kávy (60 g / 1 litr vody), zalijte horkou vodou o teplotě 93 °C (stačí nechat přejít varem a počkat půl minuty, až zchladne), nechte extrahovat 3-4 minuty, zamíchejte či seberte krustu, stlačte sítkem a slijte do šálku. Při stlačování nepoužívejte sílu. Po předchozím promíchání by měl kávový prášek sám sednout ke dnu. Klade-li krusta odpor, vraťte se se sítkem o 1 cm zpátky a pokračujte. Čím jemněji namletou kávu máte, tím více vám jí projde skrz sítko a zbude v šálku.

  • Mletí kávy: velmi hrubé, jako cukr krystal
  • Doba přípravy: 4 minuty
  • Cena za prostředek: 150-900 Kč dle kvality a designu

Na co hledět:

  • Sítko by mělo být kovové (existuje i dvouvrstvé).
  • Vyměnitelnost kádinky je plusem (nelepený design).
  • Netlačte příliš velkou silou, aby horká káva nevycestovala nechtěným směrem nepříjemnou rychlostí.

Leave a Reply

Your email address will not be published.