Anatomie koktejlu je na ThinkFood již několik dní v plném proudu. Konktrétně třetí červnový týden, třetí pátek v měsíci a s ním i čas na třetí díl našeho originálního viodeoseriálu. Zůstáváme stále u soudků a sudů s bourbony a whiskey. Zatím jsme zde měli klasiky v podobě koktejlů Old Fashioned a Whiskey Sour. A ani dnes tomu nebude jinak.

Aleš Půta z Hemingway baru připraví snad nejznámější míchaný nápoj – Manhattan, krále koktejlů.

Nejprve ale cvrnkneme o jeho historii. Manhattan se zrodil přímo ve slavném Manhattan Clubu v New York City. Na počest prezidentské kandidatury Samuela J. Tildena se zde totiž konal banket pořádaný Jennie Jeromovou (budoucí lady Churchillovou, matkou Winstona Chuhrchila), kde se tento dosud příliš neznámý drink servíroval. Smetánce velmi zachutnal a jeho pověst se pak rychle šířila do dalších newyorských barů. Název Manhattan už mu zůstal.

Základem koktejlu je podle originálního receptu žitná whisky, ale není vyjímkou narazit na verzi s bourbonem. Bourbon se začal používat v době prohibice v USA, kdy žitná whisky byla prakticky nedostupná, zatímco bourbon se pravděpodobně nikdy nepřestal vyrábět a byl na lékařský předpis běžně dostupný…

Leave a Reply

Your email address will not be published.