Summertime pokračuje. Na terase se mi letos vyvedla pěkná úroda bazalky. Na téhle aromatické bylině jsem doslova závislá. Pokaždé, když ji jdu zalévat, zabořím nos do květináče a nechávám se tou úžasnou vůní unášet. Připadám si jako Létající Čestmír – jakmile si přivoním, okamžitě mám potřebu hovořit italsky a cpát se salátem caprese někde u Středozemního moře… Zpátky ale na naši terasu. Sklidila jsem část úrody, založila kvásek a vystřihla jsem báječnou chilli pizzu. Rózu jsem o takovou dobrotu nemohla ochudit, takže jsem pro ni připravila sugo chilli free.

Báječná chilli pizza
Autor: 
 
Ingredience
  • 300 g hladké mouky
  • 7 g droždí
  • 1,5 dcl vlažné vody
  • 1 lžička cukru
  • 500 ml rajčat v konzervě
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená chilli paprička
  • velká hrst lístků bazalky
  • sušené oregano
  • 1 velká mozzarella
  • špalek parmazánu
  • drcená fenyklová semínka
  • červený vinný ocet
  • olivový olej
  • sůl a čerstvě mletý pepř
Příprava
  1. Vaření začíná přípravou těsta. Do misky rozdrobte kousek droždí, přidejte čtyři lžíce vlažné vody, lžíci mouky, špetku soli a lžičku cukru. Promíchejte vidličkou a dejte kvásek na 15 minut vzejít na teplé místo. Na vál prosijte mouku a uprostřed vytvořte rukou důlek, do kterého vyklopte kvásek. Vidličkou kvásek s okolní moukou trochu promíchejte a přilijte zbylou vlažnou vodu, asi 3 lžíce olivového oleje a těsto dosolte ½ lžičkou soli. Opět trochu promíchejte vidličkou. Následně si poprašte ruce moukou a věnujte veškerou sílu na vypracování perfektního elastického těsta. Utvořte z něj bochánek, potřete ho olivovým olejem a dejte přibližně na 30 - 40 minut kynout.
  2. Nyní začněte s přípravou základního suga, baby friendly, které následně vytuníte na sugo plechová huba friendly. Rajčata vyklopte do mixéru. Přidejte k nim cákanec olivového oleje, špetku soli, velkou hrst bazalkových listů, sušeného oregana tak mezi prsty a oloupané, překrojené stroužky česneku. Vše umixujte na pyré. Část této verze odlijte do nádoby bokem. Do zbylého suga přidejte tři lžíce červeného vinného octa, trochu mletého pepře a polovinu vaší feferonky. Mixněte to.
  3. Těsto na pizzu krásně narostlo. Na pomoučeném válu bochánek rozdělte na polovinu nebo na dvě a jednu třetinu, podle toho, jak velkou pizzu vaše dítě zmůže. Těsto vytahujte dlaněmi od středu ven a vytvořte placku. Průměr nechám na vás. Osobně těsto vytahuji víc, pizza je pak tenoučká.
  4. Naběračkou nalijte na střed placky sugo a kruhovými pohyby jej rozetřete tak, aby zbyl po obvodu suchý okraj asi 1 - 2 centimetry. Navrch pizzy natrhejte kusy mozzarelly, posypte ji 1 lžičkou drcených fenyklových semínek a postrouhejte parmazánem. Totéž proveďte s baby verzí. Pizzy pečte v rozpálené troubě na funkci gril 5 - 7 minut, aby byly krásně křupavé. Hotové je posypte bazalkovými lístky a zakápněte olivovým olejem. Na mama verzi přidejte zbylou pokrájenou chilli papričku.

Pokud chcete vidět, jak Róze pizza chutnala, mrknětete se na Facebook ( profil ThinkFood).

pizza_3

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.