Před nedávnem jsme na ThinkFood testovali senzační talíře a talířky Waves od Jamieho Olivera.
A právě z menu, které jsme na nich servírovali, je i tento recept . Historku o původu tohoto francouzského koláče aneb Jak sestry Tatinovy připekly koláč si může přečíst více v receptu na jeho slanou variantu, teď už ale lepivý a ultrasladký banánový Tarte Tatin.

Banánový Tarte Tatin
Autor: 
 
Ingredience
  • balení listového těsta
  • 3 banány
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 60g másla
  • 150g krupicového cukru
  • 1 pomeranč
  • trocha hladké mouky
Příprava
  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Na sporák postavte pánev s kovovou rukojetí, půjde do trouby. Rozpalte ji. Přidejte cukr a máslo a nechte vše rozpouštět, asi po 5 minutách začne cukr zlátnout a tvořit se karamel. V tuhle chvíli dávejte maximální pozor, prsty pryč, děti pryč…
  2. Oloupejte banány a podélně je rozkrojte. Opatrně je rozložte do pánve řezem nahoru a posypte je mletou skořicí, přistrouhejte také kůru z pomeranče.
  3. Listové těsto rozválejte na placku o tloušťce asi 0,5 centimetru a průměru o něco málo větší než je pánev. Plátem zakryjte banány, přesahující těsto opatrně pomocí vařečky po obvodu pánve upěchujte.
  4. Špičkou nože těsto párkrát propíchejte a vložte pánev do trouby. Koláč pečte asi 20 minut, dokud nebude těsto shora krásně zlaté a křupavé.
  5. Velmi opatrně vyjměte pánev. Vezměte velký talíř, větší než je průměr pánve. Přiklopte jím pánev. Přes předloktí, přes které budete koláč obracet, si přehoďte utěrku a uchopte pevně talíř, druhou rukou v chňapce uchopte rukojeť pánve a rychlým chvatem obraťte tatin na talíř. Pokud se mu z pánve nechce, lehkým třesením mu pomozte.
  6. Servírujte s ovocem, crème fraîche, klidně i s vanilkovou zmrzlinou…

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.