Chřestová euforie pokračuje aneb z farmy rovnou do hrnce. Z výletu do Vojkovic na chřestovou farmu jsme se vrátily mokré jak myši, ale především bez jediného stonku chřestu. Odbavování fronty na své bílé a zelené zlato místní farmáři podcenili, a tak se bezprostředně po začátku akce vytvořila nekonečná fronta, která zarytě odolávala povětrnostním podmínkám. Já, netrpělivec největší, jsem ten boj vzdala. Spasila mě až naše sousedka, která na chřestové slavnosti dorazila o několik hodin později a již za slunečného počasí. Pohodlně a bez čekání tak mohla nakoupit chřest pro sebe a své okolí, naštěstí i pro nás. Hurá, bude polévka!

Chřestová polévka
Autor: 
 
Ingredience
  • 700 g chřestu (mix bílý a zelený)
  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • 1 větší cibule
  • 3 jarní cibulky
  • 3 řapíky celeru
  • vejce (podle počtu porcí)
  • sůl, pepř
  • ciabatta
  • olivový olej
Příprava
  1. Oloupejte a nahrubo nakrájejte cibuli a dejte ji ho většího hrnce. Řapíky celeru spolu s jarní cibulkou nakrájejte a přidejte k cibuli. Vše zastříkněte olivovým olejem a restujte do měkka, ne do zlatova, asi 8 minut. Stonky zeleného chřestu zbavte dřevnatých konců, oddělte hlavičky a dejte je stranou. Bílý chřest škrabkou oloupejte a ořízněte oschlé konce. Všechen chřest nakrájejte na centimetrová kolečka a přidejte do hrnce, chvilinku promíchjte na plameni a všechnu zeleninu zalijte vývarem. Takto vařte na mírném plameni asi 20 minut. Po uplynutí doby varu odstavte hrnec, vezměte tyčový mixér a vše umixijte do hladka. Nyní je čas na osolení a opepření polévky. Závěrem přidejte hlavičky zeleného chřestu a hrnec vraťte na plamen. Polévku povařte ještě pár minut.
  2. Zbývají nám dvě ingredience. Ciabatta a vejce. Ciabattu jednoduše nakrájejte na plátky a na grilovací pánvi z obou stran opečte. Vejce budete pošírovat. Vezměte velkou vysokou pánev a naplňte ji vodou do výše 10 centimetrů, vodu přiveďte k varu. Pak pánev odstavte a vyklepněte do ní vejce. Nic nemíchejte, do ničeho nešťouchejte, jen tam nechte vejce ležet 4-5 minut, než bude hotové. Polévku nalijte na hluboký talíř nebo do misky. Vejce vyndáme děrovanou lžící na připravený plátek ciabatty a tento mikro toast naaranžujte na hranu talíře přímo do polévky. Nakonec zacákněte olivovým olejem a vejce popepřete čerstvě namletým pepřem.

pol_2

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.