Chřestové risotto
Autor: 
 
Jestli jste letos ještě neměli na talíři chřest, je na čase to napravit. Sezóna této lahodné a zdravé zeleniny je v plném proudu, a pokud si zajdete třeba na farmářský trh pro pravý český chřest, zažijete tu pravou báseň na jazyku.
Ingredience
  • svazek zeleného chřestu
  • 320 g rýže carnaroli nebo rýže na risotto
  • 2 šalotky
  • šťáva z 1 citónu
  • 2 dcl bílého vína
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 snítky čerstvé máty
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • parmazán
  • hrudka másla
Příprava
  1. Šalotku oloupeme, na jemno nasekáme a ve středním hrnci na oleji necháme zpěnit. Přisypeme rýži, chvilku na plameni mícháme s cibulkou a pak zalijeme bílým vínem. Až se odpaří alkohol z vína, začneme postupně přilévat vývar. Základem mazlavého italského rizota se přilévat tekutiny postupně, celkem bychom do risotta měli dostat asi 1 litr vývaru. Přichystáme si chřest. Stonky zbavme dřevnatých nafialovělých konců a odřízneme hlavičky chřestu, které si dáme bokem. Stonky chřestu opláchneme a nakrájíme je asi na 1 cm kousky. Zhruba po 10 minutách varu rýže přidáme pokrájený chřest. Připravte si hlavičky. Rozpalte grilovací pávev a hlavičky chřestu na ni naskládejte. Hlavičky se grilují nasucho. Občas zkontrolujte a až na hlavičkách uvidíte ožehnutý vzorek od pávne, otočte je a pogrilujte z druhé strany. Rýži pomalu vaříme asi 20 minut, za stálého dolévání vývaru a občasného ochutnávání rýže – měla by být al dente – ne tvrdá ale ani ne rozvařená. Na závěr, asi 5 minut před koncem, přidáme šťávu z citrónu, nasekanou mátu, trochu strouhaného parmazánu a hrudku másla. Konzistence risotta by měla být mazlavá. Podle chuti dosolíme, dopepříme. Při podávání postrouhejte risotto parmazánem, navrch pak naskládejte grilované hlavičky chřestu a zakápněte olivovým olejem.

TIPY

  • Když se Vám nebude chtít vařit zeleninový vývar z kořenové zeleniny, můžete použít bio zeleninový bujón Würzel, který je k dostání v každých dobrých biopotravinách.
  • Hranici dřevnaté části chřestu poznáte jednoduše. Uchopte stonek a ohněte ho. Tam, kde se chřest sám zlomí, je přestě to místo. Pokud jsou všechny stonky zhruba stějně dlouhé, můžete jeden odlomemý použít jako vzor a ostatní stonky podle něj fiknout nožem.

DSC_0224

DSC_0238

DSC_0259

Jeden komentář

  1. Vladimíra

    Vyzkoušela jsem, jen jsem místo zeleného použila chřest bílý, a výsledek byl parádní! Budu ho dělat pravidelně, díky za recept!;)

    Odpovědět

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.