Nechci sejčkovat, ale čas vánočního cukroví se nebezpečně blíží. Proč to říkám. Tyhle citronové máslovky mi totiž atmosféru Vánoc v kuchyni navodily už koncem září, kdy jsem je připravovala na ThinkFood Aperitivo. Upřesňuji, že navození Vánoc bylo doprovázeno naváděním do spíže, naváděním k otvírání krabice, naváděním k nadměrné konzumaci sušenek… Myslím, že první adeptky pro letošní ‚mérykrisms‘ mám.

Citronové máslové sušenky
Autor: 
 
Ingredience
  • 250 g másla
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 400 g hladké mouky
  • kůra ze 4 citronů
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • cukr demerara na posyp
Příprava
  1. Ve velké míse utřete nebo umixujte do hladka máslo o pokojové teplotě spolu s cukrem. Přidejte vejce a vymíchejte vše lehkého krému. Přisypte mouku s kypřícím práškem a špetkou soli. Na závěr přidejte citronovou kůru a vypracujte vláčné těsto. Zabalte jej do potravinové fólie a dejte ho tak na hodinu uležet.
  2. Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Těsto vyválejte na plát o tloušťce asi ½ centimetru a vykrajujte kolečka. Naskládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Každé kolečko pak drobně posypte cukrem demerara. Můžete použít i klasický hnědý třtinový cukr, ale demerara je unikátní a dodá sušenkám lepší chuť. Tenhle cukr se vyrábí na Mauritiu ze třtinové šťávy bez pomoci chemických látek. Jeho hnědá barva je důsledkem ponechání části melasy v krystalcích cukru a cukr není dodatečně dobarvován. Má příjemnou typickou chuť a vůni, která připomíná lehce karamel či med.
  3. Sušenky pečte 10-12 minut, dokud nejsou zlatavé. Pak je nechte vychladnout a posypte je moučkovým cukrem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.