Oproti víkendovému počasí, kdy jsem se opalovala a popíjela točené pivo na zahrádce našeho místního hostince, jsem dnes ráno měla konečně pocit, že uhodila zima. S tím se u mě také dostavila chuť na velké šťavnaté citrusy, které jsou u nás právě v zimě na trhu. Když jsem se tak přehrabovala v bednách s ovocem, napadlo mě kyselé téma na blog. Citrusy se totiž nemusíte jen olepkat od hlavy k patě, můžete z nich vykouzlit dezerty, saláty, koktejly nebo další ingredience potřebné při vaření.

ThinkFood.cz uvádí seriál Citrusová sezóna, ve kterém vám v každém díle přineseme 3 citrusové recepty.

Dnes v hlavní roli: pomeranče
Pomeranč je plod pomerančovníku pravého. Plody jsou kvalitním zdrojem vitamínu C a konzumují se čerstvé nebo se nebo lisují na osvěžující šťávu. Téměř 90% produkce pomerančů je průmyslově zpracováno. Ze slupek se získává pektin a hlavně esenciální oleje, které slouží k aromatizaci potravin a v kosmetice, v menší míře se používají v lékařství k výrobě tinktur. Květu se pro jeho vůní a chuť používá jako upravující složka řady čajových směsí.
Když se podívám do světa food & beverage a zapomenu na světoznámý recept na kachnu na pomerančích či Aperol, zbývá toho kouzlení s pomeranči ještě opravdu mnoho. Squeez it!

Hlávkový salát s pistáciemi a pomerančovým crème fraîche dresinkem

pom_sal

Ingredience:

  • 2 malé hlávky salátu
  • ½ šálku nesolených pistácií, vyloupaných
  • 2 pomeranče
  • 2 lžíce crème fraîche
  • hrst nasekané pažitky
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup

Hlavkový salát rozlámejte na listy a v sítu jej propláchněte studenou vodou, nechte okapat. Mezitím oloupejte pomeranče. Slupku pod kůrou opatrně ořízněte a nožem vykrájejte jednotlivé díly pomerančové dužiny (jak na to ve videu níže). Pomeranč porcujte nad miskou či talířem a zachycujte vytékající šťávu z plodů, budete ji potřebovat na dresink. Odpad z pomeranče do misky také vymačkejte. Pistácie opražte nasucho na pánvi a po vychladnutí je nahrubo nasekejte.

Ve větší míse smíchejte salát s měsíčky pomeranče a oříšky. Do nádoby se šťávou přidejte crème fraîche a část nasekané pažitky, dobře promíchejte. Dresink osolte a opepřete a přelijte jím salát, dozdobte jej zbylou nasekanou pažitkou.

Kubánská tradiční omáčka Mojo – skvělá na krevety, ale i na kuře a vepřové

mojo

Ingredience:

  • 1 menší palice česneku
  • 1 lžička soli
  • 2 deci čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
  • 1 deci olivového oleje
  • 2 snítky čerstvého oregana
  • špetka sušeného oregana
  • ½ lžičky mletého kmínu

Postup

V hmoždíři rozemelte oloupané stroužky česneku se solí a přendejte je do střední misky. Poté k pastě vmíchejte šťávu z pomerančů, olivový olej. Přidejte nasekané čerstvé oregano, špetku sušeného oregana a dochuťte omáčku solí, je li třeba. Omáčka se hodí ke grilovaným masům, ale můžete ji použít i jako marinádu.

Ovocný chlebíček s pomeranči, ananasem a vlašskými ořechy

cake

Ingredience:

  • 12 lžiček másla a 1 navíc
  • 1,5 šálku nakrájeného kandovaného ananasu
  • 2/3 šálku tmavého rumu
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • kůra 1 pomeranče
  • šťáva z ½ pomeranče
  • 3 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ hrnku nasekaných vlašských ořechů
  • 1,5 šálku moučkového cukru

Postup

Předehřejte troubu na 170 stupňů. Formu na biskupský chlebíček vymažte důkladně máslem navíc a vysypte ji trochou mouky, odložte stranou.

V malém rendlíku svařte necelou dávku rumu s nasekaným ananasem (nechte si tak panáka stranou). Ten poté sundejte hrnec z plotny a nechte obsah odpočívat 15 minut.

Do velké mísy dejte máslo, cukr, pomerančovou kůru a ručně nebo mixérem umíchejte krém. Poté přidejte vejce, šťávu z pomeranče a vanilkový extrakt. Promíchejte. Do mísy následně prosijte mouku se sodou. Umíchejte těsto, do kterého nakonec přidejte celý obsah rendlíku, ananas s rumem, a nasekané ořechy. Promíchané těsto vlijte do formy. Chléb pečte přibližně hodinu, dokud nebude shora pěkně hnědý. Zda je hotov zjistíte vpichem špejlí. Upečený jej nechte vychladnout.

Poté vršek chlebíčku propíchejte špejlí, potřete ho zbylým rumem a chléb takto zabalte na 24 do potravinové fólie, nechte jej uležet.

Moučkový cukr vyšlehejte v míse nebo mixéru se dvěma lžícemi vody do hladka. Odleželý chléb jím polijte a nechte polevu 20 minut utuhnout.

TIP: Jak vyloupat pomeranč

Zdroj: Pinterest, Saveur

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.