Pokud ještě nemáte pořádně podrážděné parto od pomerančů z prvního dílu Citrusové sezóny, grep to zaručeně zajistí. Nejprve ale trocha teorie, pak praxe.

Grapefruit nebo také grep je subtropická dřevina pěstovaná pro své citrusové plody stejného názvu. Byl poprvé objeven na ostrově Barbados v Karibském moři, odkud byl odvezen do Ameriky. Grep se pak pěstoval jako okrasná rostlina, jako ovoce je však populární až od 19. století. Dnes známe čtyři barevné formy: bílý, žlutý, růžový a červený. Grapefruitový strom ročně rodí až 700 kusů grepu. Pěstuje se v Brazílii, Izraeli, Texasu, Kalifornii, na Floridě nebo i v Turecku a ve Španělsku.

Obsahuje bohaté množství vitaminu C, B1 a K, samotný plod je napěchován blahodárně působícími přírodními flavonoidy, látky známé pro své antioxidační působení. Grep zvyšuje obranyschopnost organismu, zlepšuje krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a jeho častá konzumace snižuje riziko rakoviny plic a žaludku. Hořká chuť grapefruitu svádí k použití cukru, ale toto spojení není příliš vhodné, protože grapefruit s cukrem v žaludku kvasí.

Vybrala jsem pro vás tyto tři originální grepové recepty, lapené na Pinterestu a v magazínu Saveur. Vítám vás u druhého dílu seriálu Citrusové sezóny, dnes s příchutí grepů. Enjoy!

Pomalu pečený losos s grapefruitovo-avokádovou salsou

grep

Ingredience:

  • velký filet lososa (500g)
  • olivový olej
  • 1 velký červený grep
  • 1 citrón Meyer
  • na salsu:
  • 1 velký červený grep
  • 1 zralé avocádo
  • ½ jalapeňo papričky
  • ½ červené cibule
  • hrst nasekaného koriandru
  • pár kapek citrónové šťávy
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup

Předehřejte troubu na 120 stupňů. Z grepu a jednoho citrónu ořízněte konce a plody nakrájejte na půlcentimetrové plátky. Plech vyložte pečícím papírem a na něj rozložte citrusy. Navrch usaďte filet lososa, kůží dospod. Kůru z druhého citrónu nastrouhejte přímo na filet, pak ho pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte takto rybu 25 – 30 minut.

Mezitím oloupejte grep na salsu, odstraňte z něj i bílou slupku pod kůrou ostrým nožem a vyloupejte jednotlivé díly (viz I. díl seriálu). Do mísy vymačkejte ze slupek zbylou šťávu. Grepovou dužinu nakrájejte na kousky a dejte je rovněž do mísy. Avokádo vyloupněte, odstraňte pecku a nakrájejte ho na kostičky (how to zde), přidejte ho ke grepu spolu s nasekaným koriandrem, jalapeňo papričkou, nasekanou a zbavenou semen, nasekanou cibulí a šťávou z citrónu.

Salsu dochuťte solí a pepřem. Servírujte pečeného lososa s vypečenými plátky citrusů a salsou.

Koblihy s grapefruitovým glazé

koblih

Ingredience:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 1 šálek krupicového cukru
  • 2 vejce
  • ½ kelímku řeckého jogurtu
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • ½ hrnku mléka
  • ½ hrnku čerstvé grepové šťávy
  • 1 lžička grepové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • na glazé:
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 3 lžičky grepové šťávy
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 1 lžička grepové kůry
  • špetka soli

Postup

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Ve velké míse smíchejte mouku, kypřící prášek a sůl, vše promíchejte vidličkou. V další míse prošlehejte vejce s cukrem, vanilkou, jogurtem, olejem, mlékem, kůrou a šťávou z grepu. Do vzniklého krému přisypte mouku z druhé mísy a vše promíchejte.

Vymažte kouskem másla plech na koblihy a každý otvor vyplňte těstem asi do 2/3. Pečte do zlatova 15 – 18 minut, poté nechte koblihy vychladnout.

Mezitím si připravte glazé. Všechny ingredience smíchejte dohromady. Míchejte tak dlouho, dokud se cukr úplně nerozpustí, nebudou v polevě žádné krystalky. Poté naskládejte vychladlé koblihy na mřížku a přelijte je glazé. Navrch můžete postrouhat citrusovou kůru a nechte polevu utuhnout.

Grepová Campari granita

kok

Ingredience:

  • 2 sklenky čerstvě vymačkané šťávy z červených grepů
  • 1 sklenka Campari
  • ½ šálku cukru
  • vanilkový lusk

Postup

Nalijte grepovou šťávu, cukr, Campari, ½ sklenky vody a vyškrabanou dřeň z vanilkového lusku do mixéru a umixujte pyré. To přelijte do nízkého malého pekáčku, přetáhněte ho potravinovou fólií a vložte do mrazáku. Tuhnoucí směs promíchávejte každých 30 minut hroty vidličky. Potřebujeme, aby vznikla tříšť nikoliv led. Trvat to bude asi 3 hodiny.

Granitu naservírujte do sklenic a dozdobte ji pomerančovou kůrou. Po tomto lehce alkoholovém dezertu budete happy jak‘ dva grepy

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.