Ještě jednou se vrátím k našim čechoamerickým přátelům. O gastro trampotách Tary a Báry v Americe jsem již psala ve článku o nedělním obědě ( Nedělní dušené hovězí), avšak ještě jednou si do Amíků píchnu. Bára velmi dlouho vybírala ve Philly školu, do které Taru umístí. Vybírala podle toho, kde se třeba vaří. Moc se nevaří, všechny děti nosí k obědu sendviče. Bohužel pak musela vybírat i podle toho, kde si děti myjí ruce vodou. Ano, normální vodou. Američané totiž používají v podobných institucích pouze sanitary gely, v Čechách známé jako antibakteriální gelové mýdlo. Ruce si děti myjí vodou třeba jen 1x za den. Když už Bára skousla i to, že v poledne chodí děti spát v botech, dala Taru do školky s principy montessori pedagogiky a holky jsou obě spokojené.

Bára se do Ameriky provdala. Manželství jí nevyšlo, a tak se nyní potýká s běžnými problémy sólorodiče. V Americe existuje program na bázi sociálních dávek, kdy si na příslušném úřadě můžete vyzvednout jakési vouchery pro dítě, abyste mu mohli dopřát konkrétní potraviny (mléko, ovoce…). Bára se na úřad vydala. V čekárně plné obézních černošek působila poněkud exoticky. Sociální pracovnice jí předložila k vyplnění dotazník. Kolikrát týdně jíte fastfood? Kolikrát týdně jíte ovoce, ryby…? Pijete mléko? Otázky tohoto typu Bára pravdivě zodpověděla. Sociální pracovnice se jí při kontrole dotazníku zeptala, proč tam vlastně je, když Tara nejí fastfoody, pije mléko a jí ovoce. Běžné odpovědi jsou totiž: fastfood jíme denně, mléko nepijeme a na ovoce nemáme peníze. Vouchery Bára i tak získala, protože má na ně jako samoživitelka nárok. O tom, jak Tara místo baštění dortu zmizela v míse se šťouchanými bramborami už jsme také psala, takže pojďme na korpus…

Čokoládový dortík
Autor: 
 
Jednoduchým čokodortíkem ohromíte každou návštěvu, která se k vám na něj bude zaručeně ráda vracet. Na výběru čokolády si dejte opravdu záležet.
Ingredience
  • 150 g hladké mouky + lžíce navíc
  • 40 g moučkového cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • 120 g másla
  • ½ lžičky kypřícího prášku
  • špetka soli
  • špetka skořice
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 250 g kvalitní hořké čokolády
  • 2 plátky želatiny
  • kakao na poprášení
Příprava
  1. Do mísy prosijte mouku s kypřícím práškem a cukr. Přidejte tři lžíce holandského kakaa, špetku soli a mleté skořice a studené máslo. Prsty pak vypracujte vláčné těsto, které uložte do lednice na půl hodiny odpočinout. Odleželé těsto následně rozdělte na dvě a jednu třetinu. Ze ⅔ vyválejte plát o průměru formy na dort (24 centimetrů). Formu vymažte máslem, vysypte moukou a vložte do ní vyválené dno z těsta. Ke zbylé třetině těsta přidejte lžíci mouky a propracujte ho. Poté z něj vytvořte asi tři stejně dlouhé válečky, kterými pak vytvoříte okraj korpusu (pokud se vám povede vyválet jeden váleček v kuse o délce 24 centimetrů, napište mi to tom). Válečky pak prsty vmačkejte do obvodu formy. Výsledná výška okraje korpusu bude asi 2 centimetry. Těsto ve formě propíchejte vidličkou a dejte ho péct na 180 stupňů, na 15 - 20 minut. Korpus je třeba občas zkontrolovat, jeho tmavá barva dobře maskuje nepřiměřený ožeh. Upečené těsto je měkké, nechte jej úplně vychladnout, ztuhne.
  2. Mezitím, než korpus vychladne, připravte náplň. Plátky želatiny namočte dle návodu na obalu. Stačí ji pokropit dvěma lžícemi vody. Do rendlíku vlijte smetanu a zahřejte ji těsně pod bod varu. Pak ji z ohně odstavte a přidejte do ní rozlámanou hořkou čokoládu. Vyberte kvalitní čokoládu. Procenta kakaa nechám na vás, jen pozor na to. Bude-li dortík příliš hořký, děti vám ho hodí na hlavu... Za stálého míchání čokoládu ve smetaně rozpusťte. Namočenou želatinu vymačkejte od přebytečné vody a přidejte ji do krému. Důkladně promíchejte. Za občasného míchání nechte náplň vychladnout a pak ji opatrně vlijte do korpusu. Formou pak decentně bouchněte o pracovní desku, abyste se zbavili přebytečných bublinek v krému.
  3. Dort uložte do chladničky, nejlépe na celou noc. Před servírováním jej nechte chvíli povolit při pokojové teplotě. Každou porci ještě navíc posypte kakaem.

choco_2

8 Responses

  1. Michaela

    Dobrý den, vypadá to úžasně, chystám se jej vyzkoušet. :) Chtěla jsem se zeptat, zda je možné dortík před ztuhnutím posypat čerstvými malinami (s rozumem), aby se do něj během ztuhnutí v ledničce hezky zapracovaly. Je tato kombinace vhodná?

    Děkuji za odpověď. :)

    Odpovědět

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.