Koncept restaurace Alriso jsem zde na ThinkFood.cz představila již v létě. Nyní, uprostřed zimy, jsem sem zavítala zpět, tentokrát na pozvánku. V restauraci Alriso totiž odstartovala série degustačních večerů, které se budou v průběhu roku odehrávat v podnicích mikro řetězce ‘Al’ – Alriso, Alforno, Aldente. Během nich se hosté takového večera seznámí s regionálními specialitami a výtečnými víny jednotlivých oblastí Itálie.

Gastronomická výprava po italských regionech začala prostřednictvím Alrisa ve Venetu.
Průvodci: šéfkuchař restaurace Alriso Jiří Sus a sommeliéři Tomáš Babor a Matouš Ballík.

Atmosféra večera lákala přicházející hosty na akci již zvenku. Betlémské náměstí, kde Alriso sídlí, se na tu noc proměnilo v malou italskou piazzu, které vévodila jen jediná trattorie. Před ní postával hlouček nahlas diskutujících mužů, kteří se na vás už zdálky usmívali a otvírali ochotně dveře. Při vstupu do restaurace mě ihned omámila vůně dobrého jídla a vína.

Po uvítání následovalo uvedení ke stolu do podzemních prostor původního středověkého domu, kde se restaurace z větší částí nachází. Familiárně dekorované stoly s červenobílými kostkovanými ubrusy spolu s kamennými zdmi sklepa perfektně dorýsovaly atmosféru domácí italské restaurace.
Pro začátek sommeliéři rozlévali prosecco, bez kterého se v Itálii neobejde žádné aperitivo. Když se sešli k večeři všichni hosté, seznámil nás Pavel Prokop, manažer podniku, s průběhem večera a po něm šéfkuchař Jiří Sus představil menu večera.

Po úvodním slovu následoval předkrm, roláda z perličky se sýrovým přelivem a rýžovým chlebem, podávaná s červeným vínem Bardolino Classico z benátského vinařství Domini Veneti. Bardolino je italské červené víno, původem z oblasti podél morénových kopců v provincii Verona východně od Gardského jezera. Své jméno dostalo podle města Bardolino na břehu jezera. Bardolino získalo v roce 1968 označení Denominazione di origine controllata (DOC). Pro jeho výrobu se používá směs hroznů odrůd Corvina, Rondinella a Molinara. Má příjemnou chuť zralých třešní, která překvapivě velmi hrála s jemnou drůbeží. V chuti rolády se snoubila parmská šunka se sýrovým přelivem. Na zakousnutí zde byl domácí rýžový chléb. Má zvláštní vlhkou konzistenci a chuťově není moc výrazný, takže je vhod k němu servírovat kapku vynikajícího olivového oleje, což v Alrisu dobře vědí.

Aperitivo bylo za námi, takže jsme mohli plynule a za doprovodu bílého vína Ca‘ De Napa Soave Classico DOC, rovněž z vinařství Domini Veneti, přejít k primo piatto. Víno bylo pro spaghetti Casenatico s rybami, rozinkami a piniovými oříšky jako stvořené. Odrůdy Garganega a Trebbiano di Soave se rodí v kopcovitém terénu, v půdě, která je převážně vulkanického původu a bohatá na minerály. Decentní vůni a svěží chuť získává víno díky fermentaci a zrání v nerezových tancích. Rýžové těstoviny byly nadupané chutěmi. Sleď, česnek, divoký fenykl, pinie, rozinky, olej, bílé víno. Velmi ráda je v Alrisu opět ochutnám.

alriso_2

alriso_4

Celý večer příjemně plynul díky skvělé práci personálu, víno působilo přesně tam, kde mělo a před námi zbývalo ještě secondo piatto a dolce.

Dančí hřbet na jalovci se šípky, červenou řepou a rýžovou polentou, servírovaný se sklenkou červeného vína Valpolicella Classico Superiore Ripasso „La Casetta“ DOC, Domini Veneti. Vinice, kde se rodí odrůdy Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella a Cabernet, se nacházejí na kopcích v okolí městečka Negrar, v srdci zóny Valpolicella Classico. Půdy jsou různé s příměsí jílů. Toto víno se vyznačuje poměrně náročnou vinifikací, tedy procesem výroby od zpracování hroznů po lahvování. Hrozny se odstopkují a vylisují. Následně proběhne fermentace a dvanáctidenní macerace, během které se víno třikrát za den po dobu dvaceti minut automatizovaně promíchává. Takto zraje přibližně 4 měsíce v nerezových tancích. Po uplynutý doby kvašení se do něj přidají slupky Amarone pro druhé kolo fermentace, to trvá 3 měsíce. Poté se víno přečerpá do dřevěných sudů, kde zraje 24 měsíců. Před prodejem dozrává dalších 6 měsíců v láhvi. Když se potom takové víno dostane na stůl ke zvěřinovému chodu, ve kterém hlavní roli hraje fantastický steak z mladého daňka na jalovci se šípkovou omáčkou, kořeněná červená řepa a jemná rýžová polenta, je to opravdu gurmánský zážitek.

alriso_3

Restaurace Alriso má v názvu přívlastek risotteria italiana, zaměřuje se na rýži a v různých podobách ji používá do většiny pokrmů od předkrmu po dezert. Zdejší menu je tak kompletně bezlepkové. Stejně tak to bylo v případě posledního chodu. Domácí tiramisù, ve kterém jsou běžně používané podlouhlé piškoty Savoiardi nahrazeny piškoty z rýžové mouky. Amaretem a espressem promáčenému piškotovému základu zahalenému do maskarponového krému s popraškem kakaa už jen chybělo doporučení: Když jíte tiramisù, nemluvte, vdechnutím kakaového prášku si můžete způsobit vážné dýchací komplikace .)…

alriso_5

Jaká bude příští zastávka? Alforno nebo Aldente? Uvidíme… Ciao! Ci vediamo presto!

Alriso Risotteria Italiana
Betlémské náměstí 1, Praha 1
www.alriso.cz
www.facebook.com

Aldente Trattoria Vineria
Vězeňská 4, Praha 1
www.al-dente.cz
www.facebook.com

Alforno Focacceria Italiana
Petrské náměstí 4, Praha 1
www.al-forno.cz
www.facebook.com

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.