Coffee in Good Spirits – tak se jmenuje kávová disciplína, kde baristé připravují nápoje, jejichž základem je káva a jakýkoliv alkohol. A mnoho z nich si můžete dopřát i doma. Nejznámější je irská káva (s whisky), známá je také mexická nebo alžírská, nápojů s kávovým základem je ale nepočítaně. A dokonce se o nejlepší drink soutěží. Letos českou soutěž Coffee in Good Spirits vyhrál Ondřej Hurtík z doubleshotu. A od něj je i recept na irskou kávu, který zvládnete i doma.

„Základem nápojů v Coffee in Good Spirits je buď espresso nebo filtrovaná káva. Já doporučuju každopádně začít s filtrovanou. Jednak si ji doma můžete spíše udělat ve špičkové kvalitě a jednak v ní snáze rozlišíte chutě,“ vysvětluje Ondřej Hurtík, barista doubleshot a vítěz soutěže Coffee in Good Spirits 2015.

Kvalitní káva je nejlepší čistá, bez cukru, mléka, prostě taková, abyste si užili všechny její chuťové nuance. Ale když už ji máte ochutnanou, můžete ji sladit s oblíbeným alkoholem. Čokoláda v chuti kávy si bude dobře rozumět s  vanilkovým aroma rumu, ke kořenitým tónům kávy se hodí pomerančový likér a k ovocným zase něco hodně svěžího… Vyzkoušejte si přípravu různých druhů kávových nápojů i doma a vůbec se přitom nebojte zapojit fantazii. V tomto případě totiž úspěch stojí zejména na experimentování a kvalitě surovin – v první řadě budete potřebovat výběrovou kávu a vaše oblíbené destiláty.

Nejběžnějšími kávovými nápoji s alkoholem jsou irská káva (s whisky), alžírská (s koňakem) a možná jste mohli potkat i kombinaci s Kahlúa kávovým likérem (mexická káva). Narazit můžete ale třeba na exotičtější eggnog cappuccino (s vaječným koňakem) nebo třeba correto, které se připravuje nejčastěji s grappou nebo sambucou. Kombinací ale existuje nespočet a je zábava je hledat a ochutnávat.

Pokud se chcete naučit doma královnu disciplíny Coffee in Good Spirits, musíte začít s irskou kávou „U té si užijete sladkou a studenou smetanu na povrchu, která se až v ústech smísí s horkou kávou s whisky a vytvoří tak něco, co zaručeně pokoří všechna mojita, pina colady a jiné. A hlavně okouzlí každou návštěvu,“ popisuje Ondřej Hurtík kouzlo královské irské kávy.

A Ondřej Hurtík nabízí svůj „tajný“ recept na soutěžní irskou kávu:

Disciplína: Coffee in Good Spirits
Autor: 
 
Ingredience
  • 240 ml sklenici
  • 30 ml whisky (Ondra doporučuje Nikka from the barrel, nejčastěji se setkáte s Jameson)
  • 10g cukru (klasicky se používá třtinový, Ondra soutěžil s cukrem z kokosového nektaru)
  • 150 ml filtrované kávy (v Ondrově variantě výběrová káva Rwanda Coko připravená v clever dripperu)
  • 50 ml extra tučné 40% smetany
Příprava
  1. Do sklenky nasypte cukr, přelijte čerstvou horkou kávou a opatrně míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté vlijte whisky a opět promíchejte. Smetanu lehce našlehejte například v shakeru, ale pozor, jenom tak, aby si zachovala tekutou konzistenci a byla to spíše hustá a krémová pěna. Poté ji opatrně lijte do sklenice. Lijte přes lžičku, aby na hladinu padala z co nejmenší výšky a zůstala tak na povrchu nápoje a nemísila se s kávou. Musejí se smísit až při napití. Smetanou takto dolijte sklenici až po okraj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.