Recenzi kuchařky je potřeba udělat hned, jak se vytáhne z trouby. Tedy z tiskárny. Jak jsme avizovali, Moje rodinná kuchařka z produkce Jamie Oliver’s FOOD Tube vyšla 13. května v českém jazyce. Sympatická věc, jejíž obsah nadšený foodie a milovník všeho z kuchyně Jamieho Olivera zhltne během dvacetiminutové jízdy tramvají. Autorkou kuchařky je stejně sympatická, vždy usměvavá Kerryann Dunlop, dívka, která v dobrém slova smyslu propadla hustým sítem učňovského programu Jamieho Olivera Fifteen (The Fifteen Apprentice Programme).

Krátce o něm. Vzdělávací program Fifteen vznikl v ranných devadesátkách v hlavě Jamieho Olivera. Myšlenkou byla pomoc mladým lidem ze sociálně slabšího prostředí, v nouzi, nebo kteří se z nějakého důvodu přestali vzdělávat a potřebují druhou šanci, kopanec, kterým může být právě to, že se naučí vařit a začnou se tím živit. Jamie se do této myšlenky sociálního podnikání vložil s nadšením a po 10 letech práce a příprav přivedl pojekt Fifteen k životu. A to k velmi progresivními životu. V roce 2002 otevřel v Londýně první ze sítě restaurací Fifteen, místo, kde svým účňům, nezaměstnaným teenagerům, nabídl práci a možnost zúročit zkušenosti z programu. Koncept restaurace Fifteen získal obrovskou popularitu díky reality show Jamie’s Kitchen, která zachycovala vzestupy a pády učňů a výstavbu podniku. Možná si sérii pamatujete také.

A abych se vrátila zpátky k jádlu pudla, Kerryann Dunlop se z pozice Fifteen učně, začátečníka, zoufalce, jak to v show někdy vypadlo, vypracovala k tomu, že je dnes skvělou kuchařkou, kterou můžete pravidelně vídat vařit na kanálu FOOD Tube. Kerryann už dneska není teenager. Je to máma od rodiny, která má mnohdy utažený rozpočet a musí se hodně otáčet, aby všechny krky uživila. Proto v její knížce Moje rodinná kuchařka najdete spoustu fíglů, tipů, jak vařit rychle, levně, zdravě, ve velkém, i jak zbytečně neplýtvat surovinami. Knížka je super i pro kuchaře začátečníky a vzhledem k tomu, že recepty jsou sestaveny tzv. nízkorozpočtově, pracuje Kerryann se surovinami, které koupíte v běžném obchodě a není kvůli jejich shánění nutné absolvovat půldenní obíhačku po městě, jako třeba když vaříte nedělní oběd podle Jamieho Mojí Velké Británie, kterou tolik zbožňuji… Nejskvělejší na všech 50 receptech v kuchařce je, že jsou více než baby friendly. Jsou nápadité, pestré a děti se po takovém jídle utlučou. Vyzkoušeno, otestováno. Dvě mámy, dvě děti, jedna terasa a hromada domácích rybích prstů…

Domácí rybí prsty a šťouchaný hrášek s mátou
Autor: 
 
Ingredience
  • 500 g filetu z bílé ryby, treska ideální (může být i mražený)
  • 500 g mraženého hrášku
  • 5 lžic hladké mouky
  • kůra a šťava z ½ citronu
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 2 vejce
  • 3 krajíce celozrnného chleba
  • hrst lístků máty
  • sůl, pepř
  • slunečnicový olej
Příprava
  1. Filet osušte a nakrájejte na prsty přibližně 5×2 centimetry. Na talíři nebo v misce s míchejte mouku s uzenou paprikou. Přidejte dostatečnou špetku soli, pepře a přistrouhejte citronovou kůru. Promíchejte. V další misce prošlehejte vejce. Plátky chleba rozemelte v mixéru na drobounkou strouhanku. TIP: nedoporučuji čerstvý, spíš chvíli oschlý nebo den starý.
  2. Hrášek vysypte do cedníku a přelijte jej převařenou vodou. Nechte okapat. Přendejte do mísy a rozmačkejte ho vidličkou. Pokud chcete být rychlejší, nasypte ho do mixéru a pár otáčkami z něj udělejte hrubší pyré. Přidejte pak citronovou šťávu, nadrobno posekané lístky máty, trochu soli a pepře, promíchejte.
  3. Mezitím obalte prsty. Klasika trojobal. Mouka, pak vejce, pak strouhanka. Vyskládejte je na plech. Do pánve cáknětet trochu slunečnicového oleje a rozpalte ji. Prsty smažte z každé strany 2-3 minutky. Servírujte je s hráškovým pyré, čtvrtinkou citronu a jak říká Kerryann, pokud budete mít potřebu přidat na talíř kečup, já vám hlavu neutrhnu...

Leave a Reply

Your email address will not be published.