Dýňová sezóna právě nadešla! Fantazie. Moc jsem se na toto období těšila, protože tykve jsou nevyčerpatelné téma. Zvláště nyní, kdy mohu kdykoliv zajet do lánů a zahrad Botanicu a odvézt si tykvičky jedna báseň.

Pár slov o tykvích z Ostré

Dýně je lidový název nejčastěji pro tykev turek nebo tykev velkoplodou. Jedná se nejčastěji o zeleninu oranžové barvy z čeledi tykvovitých. Do Evropy se dostala koncem 15. století během španělských kolumbovských výprav. Listy jsou nedělené nebo dlanitě laločné. Plodem je bobule různého tvaru a zabarvení. Z 90% obsahuje vodu a důležité minerální látky (železo, hořčík, draslík, sodík), dále pak obsahuje alfa a beta karoten. Nejčastěji se u nás pěstují dýně náležející do dvou botanických druhů, a to dýně obecná a dýně velkoplodá. K dýni obecné patří například známé zelené, žluté i vícebarevné cukety, patizony, nazývané někdy v zahraničí dle svého tvaru „UFO-dýně“, dále oblíbená dýně špagetová, jejíž dužina se po uvaření vcelku rozpadá na „špagety“, a také typy dýně olejné, jež je pěstovaná především pro sklizeň olejnatých semen bez tvrdé slupky. K dýni velkoplodé patří například stále populárnější a v poslední době hojněji pěstovaná dýně „Hokkaido“, ale také třeba známá dýně „Pečárka“ ze Slovenska.

Tato dýňová polévka je malý začátek velkého dýňového seriálu zde na ThinkFood.cz. Jednoduchý, ale chutěmi nabitý krém zaručeně nezklame. Čím více druhů dýní do něj použijete, tím bude polévka chutnější. Přidáte-li ještě parmazánový krutón a do křupava opražené lístky šalvěje, zažijete krásnou kulinářskou chvilku.
Takže: tykvíííme!

Dýňová polévka
Autor: 
 
Ingredience
  • 2 kg dýně (Hokkaido, máslová…)
  • 2 l kuřecího vývaru
  • 2 mrkve
  • 2 řapíky celeru
  • 2 červené cibule
  • ½ chilli papričky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 snítky rozmarýnu
  • pár šalvějových lístků
  • 1 ciabatta
  • kus parmazánu
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
Příprava
  1. Oloupanou mrkev, celer, česnek, cibuli a chilli posekejte v robotu nahrubo. Do velkého, opravdu velkého hrnce nalijte asi decku olivového oleje. Dovnitř naskládejte šalvějové lístky a pod kotlem zatopte. Opražte po obou stranách šalvěj, pak ji rychle a opatrně vytáhněte velkou pinzetou a dejte ji osušit na kus kuchyňské papírové utěrky. Do hrnce s šalvějí ovoněným olejem dejte asi na 7 minut orestovat nasekanou zeleninu, přidejte otrhané snítky rozmarýnu a připravte dýně.
  2. Pro lepší chuť použijte více druhů, třeba máslovku, Hokkaido, muškátovou… Rozpůlené, neoploupané tykve zbavte semen a okrajů a pokrájejte je kousky. Nemusí být malé, tak střední. Přidejte je k orestované zelenině, promíchejte a vše zalijte dvěma litry vývaru. Přidejte sůl, mletý pepř a hrnec přiklopte. Vařte asi 30 minut, dokud nebude dýně měkká.
  3. V mezičase si připravte parmazánové krutóny. Ciabattu nakrájejte zešikma na plátky. Ty pokapejte olivovým olejem a z obou stran postrouhejte parmazánem, prsty ho do pečiva trochu zatlačte. Krutóny opékejte do zlatova.
  4. Uvařenou dýni umixujte tyčovým mixérem do hladka, mixování neuspěchejte. Polévku naservírujte do misky, zakápněte ji olivovým olejem, jako loďku navrch položte parmazánový krutón, jejíž plachty budou tvořit opražené lístky šalvěje.

2 Responses

  1. Terezz

    Děkuji za recept, polévka je vynikající. U nás tedy kvůli dětem bez chilli, ale i tak výborná.

    Odpovědět

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.