Ingredience:

  • 1 máslová dýně
  • 320 g rýže carnaroli nebo rýže na risotto
  • 2 šalotky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 dcl bílého vína
  • hrst šalvějových lístků
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • parmazán
  • hrudka másla

I když patří dýně spíše mezi podzimní klasiku, využívám ji ráda jako zdroj potřebných vitamínů celoročně. Zejména nyní, když je venku 35 stupňů a moje tělo se s prvním letošním sluníčkem ještě nepopasovalo. Dýně, jak už napoví její oranžová barva, je bohatá na beta karoten, který je základní výbavou organismu pro smažení se na slunci. Také je plná důležitých minerálních látek jako je hořčík, draslík nebo sodík. Existuje mnoho druhů tykvoidů, avšak pro tento pokrm mám nejraději máslovou dýni nebo hokaido. Dnes risotto s máslovkou – ta, co vypadá jako kuželka nebo velká hruška. Zaručuji, že se po něm utlučete vy i vaše děti.

Předehřejte troubu na 200 stupňů. Máslovou dýni podélně rozřízněte a lžící ji zbavte vatovitého ložiska se semínky. Z vydlabaných půlek pak odstraňte malým nožem slupku. Jde to trochu ztuha a je to práce navíc oproti tomu, když vaříte s hokaido, kterou nemusíte loupat, ale intenzivnější a sladší chuť máslovky za tu práci stojí. Oloupanou a vydlabanou dýni nakrájejte na kusy (asi 4 x 2 centimetry), vložte je do pekáčku a zastříkněte olivovým olejem. Přidejte trochu mořské soli, čerstvě mletého pepře a celé šalvějové lístky. Rukama vše v pekáči promíchejte a dejte péct zhruba na 15 minut.

Mezitím, než dýně změkne, si připravte základní risotto. Do většího hrnce kápněte 2 lžíce olivového oleje a postavte ho na oheň. Nasekejte šalotku, přidejte ji do hrnce a nechte zpěnit. Přisypte rýži, chvilku ji na plameni míchejte s cibulkou a pak přilijte bílé víno. Až se odpaří alkohol z vína, začněte ihned přilévat vývar. Lehce osolte a pozvolna rýži za stálého dolévání vývaru vařte 15 minut.

Vaše dýně by měla být po 15 minutách měkká a lehce ožehlá. Vyjměte pekáč a 2/3 dýně dejte i s částí šlavějových lístků do mixéru a umixujte vše na hrubší pyré. Zbylou 1/3 dýně a šalvěje vraťte zpět do trouby, dýně chytne ještě lepší barvu a poslouží i s lístky na závěrečný styling. Pyré vmíchejte do ristotta a ještě pět minut vařte. Na závěr přidejte trochu strouhaného parmazánu a hrudku másla. Při servírování dejte navrch opečené kousky dýně a lístky šalvěje, zakápněte olivovým olejem a popepřete. Opečená šalvěj je delikatesa, úplně se rozplývá na jazyku…

TIP

  • Když se Vám nebude chtít vařit zeleninový vývar z kořenové zeleniny, můžete použít bio zeleninový bujón Würzel, který je k dostání v každých dobrých biopotravinách. Zkuste také třeba chřestové risotto ( cesta k receptu).

ris_2

2 Responses

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.