„Mám rád každé dobré jídlo, protože v každé kuchyni se dá najít spousta výborných věcí. Ale kdybych měl nějaké konkretizovat, tak určitě japonskou a italskou. Obě jsou totiž založené na posedlosti čerstvými kvalitními surovinami a v určité míře i jednoduchosti a přímočarosti,” říká během povídání u večeře Martin Dlouhý. Vzápětí to dokazuje vlastním fusion receptem – entrecote s pařeným chřestem a zázvorovo-česnekovou omáčkou – propojení Itálie a Asie na jednom talíři. Geniální!

Entrecote s pařeným chřestem
Autor: 
 
Ingredience
  • 4 steaky z vysokého roštěnce, entrecote 2-2,5 cm vysoké
  • svazek zeleného chřestu
  • máslo
  • olej ze semínek hroznového vína
  • sezamový olej
  • třtinový cukr
  • mirin
  • sójová omáčka Kikkoman
  • špalík zázvoru
  • česnek
  • šalotka
  • telecí nebo kuřecí vývar
Příprava
  1. Připravte si omáčku. Ve hmoždíři utřete zázvor s česnekem a lžící tmavého třtinového cukru na pastu. V menším rendlíku smíchejte sójovou omáčku s mirinem a vývarem, přidejte sezamový olej a pastu a nechte vše na mírném ohni redukovat asi na ½. Během redukování vestrouhejte do omáčky malou šalotku. Nechte alespoň 1 hodinu odstát.
  2. Zelený chřest očistěte a vařte v páře asi 4 minuty.
  3. Steaky dobře opepřete a nasolte a zakápněte hroznovým olejem. Rozpalte pánev a maso na ní opékejte z každé strany asi 4 minuty. Pak na každý přidejte lžíci másla. Hotové maso nechte chvilku na prkénku odpočívat, poté jej rozkrojte a servírujte ho na talíř, na stonky chřestu. Maso přelijte výpekem z pánve a bokem na talíř přidejte omáčku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.