Ingredience:

  • 700 g filet lososa s kůží
  • svazek jarní cibulky
  • 1 červená a 1 oranžová paprika
  • šťáva z 1 citrónu
  • fenyklová semínka
  • 2 stroužky česneku
  • svazek mangondlu
  • 500 g ranných brambor
  • sůl, pepř
  • 2 limety
  • pár snítek čerstvého koriandru

Myslela jsem si, že už mě tahle ryba nemůže ničím překvapit, ničím nadchnout, ale tenhle jarní recept Jamieho Olivera mě z lososové letargie vytrhl. Je jednoduchý, osvěžující a pořádně šťavnaný. Tak jdeme na to. Zapněte gril na střední stupeň a připravte si základ chutě pro rybu – zeleninu. Papriky omyjte a zbavte je semínek tak, že prsty zatlačíte stopku to těla papriky a vylomenou ji lehce vytáhněte ven. Semínka jednoduše vzniklou dírou vysypte. Papriky nakrájejte na kolečka široká asi 3 centimetry. Jarní cibulky opláchněte, nakrájejte po vzoru paprik. Zeleninu vložte do pekáčku, zacákněte olivovým olejem, osolte, opepřete ji. Přichází na řadu král tohoto pokrmu – losos. Filet položte na zeleninu (zatím je jedno, kterou stranou, protože masáž dostanou obě) a pořádně do něj vmasírujte všechny chutě z pekáče. Zeleninu pak rozhrňte na strany pekáčku a lososa zaparkujte doprostřed kůží navrch. Pekáč dejte pod gril asi na 13 minut a rybu občas zkontrolujte.

Mezitím si připravte mangold. Opláchněte listy a silné konce stonku párkrát podélně nařízněte, aby se i ty spařily do měkka. Do velkého hrnce nalijte asi 1,5 litru vroucí vody z konvice a mangold do něj vložte stonky napřed, listy narolujte dovnitř a přiklopte poklicí. Na mírném plameni ho nechte spařit, trvá to asi 5 minut. Rozpalte si pánev s pořádným cákancem olivového oleje. Spařený mangold přesuňte na pánev, třeba pomocí kleští nebo pinzety. Trochu ho promíchněte, přidejte šťávu z jednoho citronu a prolisované 2 stroužky česneku. Chvilku restujte a pak odstavte z plamene.

Akorát tak čas na to, vrátit se k rybě. Vyndejte pekáč a uvidíte krásnou zlatavou kůži lososa. Jenže je jen z jedné strany takhle krásná. Takže, vezměte kleště / pinzetu a opatrně kůži z filetu stáhněte a dejte ji bokem. Vůbec se toho nebojte, jde to perfektně. Obnažený filet lehce posolte, posypte fenyklovými semínky a kůži vraťte neopečenou stranou vzhůru zpět na filet. Pekáč jde takto pod gril asi na dalších 5 – 7 minut. Dosáhli jsme dokonalé křupané kůrčičky. Aby vše na rybě správně lícovalo, obraťte nakonec kůži na filet jak byla rostlá a servírujte. Na stůl přidejte pár načtvrcených limet, olivový olej. Doplnila jsem tento vykřupaný rybí chod o mísu vařených ranných brambor, posypaných lístky čerstvého koriandru.

base

losos_2

mangold_2

losos_3

losos_4

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.