Před časem jsem vám na blogu dělala chutě domácí jehněčí pečínkou. Můžete ji pochopitelně zbaštit jen tak ‚bez chleba‘ anebo si k ní udělat tyhle fantastické gratinované brambory. Zaručuji vám, že největší boj vznikne o ty zapečené okraje pekáčku… V receptu jsem použila ve spojení s bramborami zvláštní ingredienci – ančovičky. Dodávají chuti šmrc a skrytou slanost, ale pokud je vyloženě nemusíte, vynechte je.

Gratinované brambory
Autor: 
 
Ingredience
  • 1 kilo malých brambor
  • 1 červená cibule
  • 2 filátka ančoviček
  • hrudka másla
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • 100 ml smetany
  • 2 bobkové listy
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 100 g parmazánu
Příprava
  1. Brambory omyjte, neloupejte. Nakrájejte je ručně nebo v robotu na tenké plátky. Cibuli oloupejte, rozkrojte napůl a nakrájejte ji na tenká půlkolečka. Na plotně rozpalte pekáček s kouskem másla a kapkou olivového oleje a přidejte brambory a cibuli. Vše osolte, opepřete, promíchejte a přidejte bylinky i ančovičky.
  2. Brambory se krásně rozvoní. Nakonec přilijte smetanu a doušek převařené vody, promíchejte. Stáhněte plamen a zakryjte pekáček vrstvou alobalu. Brambory nechte takto na plotně podusit asi 7 minut.
  3. Poté odstraňte fólii a vypněte plotnu. Brambory dobře postrouhejte sýrem a nechte je v troubě zapéct pod grilovací mřížkou, dokud nebudou krásně zlaté. Potrvá to asi 10-15 minut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.