Ingredience:

  • 2 x 300 g stejk z vysokého roštěnce
  • hrubá mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • velká hrst bazalkových lístků
  • 4 snítky koriandru
  • špalík parmazánu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce piniových oříšků
  • 1 lžíce balsamica

Vysoký roštěnec, rib eye steak nebo entrecote, jak chcete, prostě vynikající, prorostlý, a proto šťavnatý kus hovězího masa, senzační na gril. Vyjimečně jsem maso nekoupila v řeznictví Kšána a syn ( web), ale v Kredenci. Kredenc jsem si ještě do nedávna spojovala jen s kuchyňskou almarou plnou zavařovaček, avšak v prodejně Moje Kredenc ( web) jsem natrefila i na slušnou porci hovězího. Kredenčáci skolili v Krkonoších býka a dovezli ho do Prahy na Břevnov, kde jsem ho ulovila já. A tak začal příběh naší sobotní večeře…

Maso je samo o sobě tak skvělé, že nepotřebuje ležet hodiny v marinádě. Než ho však zmučíte na grilu, proveďte následující kroky. Vyndejte sejky z chladničky a nechte je trochu osmělit na vzduchu. Před adjustací na rožeň by maso mělo mít pokojovou teplotu. Obě flákoty z oboustran posypte čerstvě mletým pepřem a potřete olivovým olejem. Solit budete až po upečení.

Mezítím, než se maso osmělí, si připravte bazalkové pesto. Do hmoždíře dejte všechny bazalkové lístky a koriandr, špetku hrubé soli, pepře a vše roztlučte na pastu. Přidejte piniové oříšky a stroužky česneku a pokračujte palicí hmoždíře ve tření. Na závěr přilijte pořádnou dávku olivového oleje, lžíci balsamica a postrouhejte trochu parmazánu. Ochutnejte a dle potřeby přidejte sůl a pepř. Pesto servírujte na stůl rovnou v hmoždíři.

Roštěnka je ready čili šup s ní na gril. Délku opékání nechávám na vás. Já osobně mám ráda medium (3 minuty z každé strany) nebo medium well (4 minuty z každé strany). Jakmile sundáte maso z grilu, nechte ho chvilku odpočinout, než jej naporcujete. Potřebuje se zase aklimatizovat, aby stažená svalová vlánka povolila a pustila štávu do celého stejku. Roštěnku nakrájejte na proužky, posypte hrubou solí, zakápněte olivovým olejem a podávejte s bazalkovým pestem a rozmarýnovou focacciou ( recept najdete zde).

TIP

  • Pokud chcete vědět, čemu se při grilování vyvarovat, mrkněte se na díl Pekla na talíři ( Stream.cz).

st_2

st_new

pesto_2

Jeden komentář

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.