Ve středu tohoto týdne jsem byla pozvána na zajímavou akci, kterou pro foodblogery uspořádala společnost Electrolux (vlastně skupina Electrolux, AEG a Zanussi) v prostorách designové školy molekulárního vaření Laboratorio, Scuola di cucina v Krocínově ulici ( web). To, že je akce pro foodblogery, jsem se dozvěděla až na místě a v tu chvíli ze mě také spadla nervozita, kterou jsem ten den ráno zažila, na meetingu jiné firmy, kde byl z řad foodblogerů jen Tomáš Babinec ( Foodissimo) a Klára Michalová ( Sweet & Salty). Akce byla komorní a prezentaci produktů AEG, Electrolux, Zanussi jsme zvládli rychle, vtipně a přehledně. Přednáška trenéra mě donutila zamyslet se nad otázkami typu: co by mě dohnalo ke koupi nové trouby, varné desky, myčky, pračky… No, ještěže je Ježíšek za dveřmi…

Následovala druhá část setkání, na kterou jsme se nepokyrtě všechny (žádný bloger) těšily více. Vaření s prvky molekulární kuchyně v hi-technologiích AEG v podání šéfkuchaře Tondy Bradáče a profesionální cukrářky Lucky Průšové, která mimo jiné prošla i michelinskou restaurací La Degustation Bohême Bourgeoise ( web). Vzhledem k uvítací sklence vína a pokročilé odpolední hodině bylo třeba něco také zakousnout, aby nedošlo ke společenskému faux pas. Tonda Bradáč si pro nás připravil lososového tataráčka, vyuzeného smokerem, kouřem z meruňkových pilin. Smoker, smoking gun nebo také aromatizér je technologie, která se používá v molekulární kuchyni poměrně často. Smoker je dobrou alternativou k metodám tradičního uzení. Do pistole nacpete piliny, čaj, koření, seno, dokonce i sušené květiny, zažhnete ji a pomocí trubice napustíte do nádoby, která zakrývá jídlo, kouř. Při servírování pak nádobu, v našem případě sklenku, odklopíte a vzniklé kouřové efekty zaručeně ohromí každého vašeho hosta. Na chuti pokrmu je to opravdu znát.

Přes neformální konverzaci jsme se dostali k hlavnímu chodu. Antonín nachystal variaci pečeného flank steaku, jinak steaku z hovězího pupku, a kuřecích prsou. Jako přílohu servíroval pečené brambory s kořenovou zeleninou a cherry rajčátky. Hi-tech kuchyně školy Laboratorio je kompletně vybavena spotřebiči AEG a Electrolux. Tonda předvedl v praxi, jak využít vlastnosti parních trub AEG. Za pomocí griddle podložky na plech a adjustované sondy do masa Tonda dosáhl dokonalé šťavnatosti steaků a zároveň vypáleného rastru na mase, jako byste jej právě vytáhli z grilu. Fantazie.

Po další sklence vína a krátkém odpočinku jsme se mohli s Luckou vrhnout na podzimně vymazlený dezert. Švestková makrónka, zmrzlina mražená tekutým dusíkem, sněhové pusinky (meringues), kaviár z pomerančové šťávy. Easy peasy (ironicky). Lucka se učila makrónky ve Francii, a tak je střihá jako na běžícím pásu. Tonda vytáhl barel tekutého dusíku, jehož teplota může dosahovat až -196 stupňů, a začal s ním čarovat. V tu chvíli se po antracitové kamenné pracovní desce rozlil ledový kouř. Ruce pryč, obličeje pryč a to zábradlí neolizujte! Tonda s Luckou pak rychlomrazili připravený krém za zmrzlinu. Pomerančový kaviár již měli nachystaný před naším příchodem. V podstatě jde o pomerančový fresh smíchaný s agarem. Tekutinu pak pipetou nakapete do oleje, vzniklé kuličky propláchnete vodou a je to. Velmi efektní záležitost.

Po dezertu jsem roztáhly deštníky a plné zážitků jsme odpluly vstříc svým domovům. Byl to opravdu zajímavý podvečer.

Electrolux
Společnost Electrolux je největším světovým výrobcem domácích a profesionálních spotřebičů. Působí na více než 150 světových trzích, kde ročně prodá přes 40 milionů výrobků. Společnost se zaměřuje na vývoj novinek vyznačujících se důmyslným designem založeným na rozsáhlých znalostech zákazníka. Díky tomu je schopna uspokojit skutečné potřeby zákazníků a profesionálů. Mezi výrobky společnosti Electrolux patří chladničky, myčky, pračky, vysavače, sporáky, klimatizace a malé spotřebiče, například vysavače, renomovaných značek jako jsou Electrolux, AEG, Eureka a Frigidaire. V roce 2012 dosáhl prodej společnosti Electrolux hodnoty 110 mld. SEK a společnost zaměstnávala 61 000 zaměstnanců. group.electrolux.com

Laboratorio, Scuola di cucina
Škola vaření Riccarda Lucqueho – kuchařské kurzy pro milovníky italské gastronomie  Ať už jste začátečník nebo zkušený kuchař, nová škola vaření šéfkuchaře a majitele pražských restaurací Aromi a La Finestta Riccarda Lucque Laboratorio, Scuola di cucina, je tu jen pro vás. www.cucina.cz

aeg_4

aeg_6

aeg_7

aeg_5

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.