Tento recept je výborný, pokud máme chuť na něco spíše zdravějšího a lehkého. Pokud chceme, můžeme vytvořit i bezlepkovou variantu! Polohrubou mouku jsem použila, aby se mi s těstem lépe pracovalo, chceme-li však mít koláč bezlepkový, použijeme pouze 170g pohankové mouky. Navíc tento pohankový mls nás i dobře zasytí.

Jablečný pohankový koláč
Autor: 
 
Ingredience
  • 170 g pohankové mouky
  • 90 g polohrubé mouky
  • 125 g másla + 20 g
  • 1 vejce
  • ⅓ lžičky kardamomu
  • 2 lžičky skořice
  • sůl
  • 4-5 středně velkých jablek
  • vlašské ořechy nebo nasekáné mandle
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce medu
  • smetana na zakápnutí
Příprava
  1. g másla si rozpustíme v kastrůlku. V misce smícháme mouku, vejce, přidáme roztopené máslo, skořici, kardamon a špetku soli. Rukama vypracujeme těsto. Vypracované těsto přemístíme do formy, která je vyložená pečícím papírem. Z dlaně si uděláme pěstičku a těsto „namačkáme“ na dno. Takže výhoda tohoto dezertu je, že těsto se nemusí vůbec válet ;).
  2. Jablka nakrájíme na tenké měsíčky a vyskládáme na vrch do kolečka. Posypeme mandlemi nebo vlašskými ořechy a lžičkou skořice. Na jablka naložíme rovnoměrně zbylých 20g másla nakrájených na plátky. Posypeme třtinovým cukrem a zakápneme trochou smetany. Troubu si předehřejeme na 200˚C stupňů a pečeme přibližně 20 minut. Po vytáhnutí pokapeme medem. Koláč chutná nejlépe dokud je ještě teplý.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.