Jsem slaměná vdova. Holky odjely na chalupu k sestřenici na celý týden a mně odstartovalo období, které můj kamarád Radek pojmenoval family free time. Je to čas, kdy přítelkyně, manželky či partnerky odjíží s dětmi ven z města. Vždycky se mi v takové chvíli vybaví film Billyho Wildera z roku 1955 Slaměný vdovec (The Seven Year Itch) v hlavní roli s Marilyn Monroe a Tomem Ewellem. Je o tom, jak americké manželky opustí v létě s dětmi rozpálený Manhattan a jejich obětaví pracující manželé se věnují ‘kladení pastí, lovu a honu’, jinak řečeno, zajišťují rodinu a ‘trpí’ ve městě. Své utrpení a samotu si zlehčují občasným zakázaným doutníčkem, nezdravým jídlem, příležitostnou sklenkou whiskey a ti nejodvážnější dokonce proměňují chtivé pohledy na ženské křivky mladých krasavic ve skutek. Já rozhodně nebudu trávit čas lovením sousedek jako Tom Ewell, ale budu lovit skvělé jídlo.

Konečně si letos mohu dopřát jahodové knedlíky. Jahody jsou totiž u nás kvůli alergii zakázaným ovocem. Rezistentní jsem pouze já, a tak jsem se jich dnes nabažila. A jelikož mi doma chybí strávníci a knedlíků bylo mnoho, oběhla jsem sousedy a nabažil se také Ondra, Bára i Petra… Knedle miluji kynuté víc než tvarohové, takže pojďte se mnou nakynout!

Jahodové knedlíky
Autor: 
 
Ingredience
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 400 g jahod + 200 g k podávání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 10 g droždí
  • 2 vejce
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 70 g změklého másla + k podávání
  • 150 g zakysané smetany
  • špetka soli
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • hrst lístků máty
Příprava
  1. Do menší mísy rozdrobte droždí, přidejte 1 lžíci moučkového cukru a polovinu z připraveného vlažného mléka. Vše promíchejte a dejte na teplé místo vzejít kvásek. Trvá to asi 15 minut. Mezitím si odšťopkujte a opláchněte jahody, nechte je v cedníku okapat. Do větší mísy dejte změklé máslo a utřete jej s druhou lžící moučkového cukru. Do mísy rozklepněte vejce, prošlehejte je a přidejte polovinu z měkkého tvarohu. Druhou polovinu dejte stranou, bude k podávání. Vše v míse vyšlehejte na krém, ke kterému postupně prosévejte mouku se špetkou soli a nakonec vmíchejte také zbylé vlažné mléko a kvásek. Vytvoříte těsto, které nebude příliš tuhé. Mísu přikryjte útěrkou a dejte ho kynout do tepla asi na 30 minut.
  2. Po nakynutí vyklopte těsto na pomoučený vál a zpracujte ho. Přisypávejte mouku tak, aby těsto nelepilo. Potom z těsta vyválejte plát o tloušťce asi 0,5 centimetru a nakrájete ho na čtverce přibližně 10 x 10 centimerů. Každý čtverec naplňte jahodami, úhledně zabalte a poválejte každý balíček mezi dlaněmi na kulaté knedlíky, které vyskládejte na čistý vál. Přikryjte je útěrkou a nechte je ještě 10 - 15 minut dokynout. Knedlíky budete vařit v páře, protože jsou pak nadýchané a ne oslizlé jako při vaření ve vodě.
  3. Do velkého širokého hrnce dejte vody těsně pod váš pařáček a přiveďte ji k varu. Na pařák rozložte pláténko nebo čistou útěrku, knedlíky se při napařování nepřilepí ke dnu. Na pařák dejte maximálně 4 knedlíky tak, aby mezi sebou měly dost prostoru na bobtnání. Várku vařte 10 - 12 minut. Je to dost času připravit si dobroty k podávání. První job - zbylý tvaroh ušlhejte se zakysanou smetanou. Druhý job - udělejte mátový cukr. Do hmoždíře dejte pořádnou hrst čerstvých mátových lístků bez stonků a 2 vrchovaté lžíce krupicového cukru. Vše pořádně podrťte paličkou. Třetí job - rozpusťte máslo a čtvrtý job - rozmačkejte v misce zbylé jahody vidličkou.
  4. Hotový hnedlík poznáte na omak. Zde však pozor při sahání do hrnce, ať se neopaříte stoupající párou. Knedlík by měl být pěkně elastický a shora by neměl lepit. Naservírujte je v libovolném počtu na velký talíř, přelijte je horkým máslem, posypte mátovým cukrem. Naběračkou přidejte rozšlehaný tvaroh a lžící pomačkané jahody. Jahodové knedlíky dozdobte drobnými lístky máty. Pokud vám budou sousedé následně po konzumaci knedlíků volat a gratulovat, postupovali jste správně.

3 Responses

  1. Jitka

    Dobrý den,
    Už nějakou dobu sleduji Váš blog a moc se mi líbí. Recepty i povídání.
    Jahodové knedlíky jsou moje zamilované jídlo. Ve čtvrtek začínám dovolenou, tak už vím, co budu vařit. Na chalupě jsem posbírala borůvky, tak udělám knedlíky nejen jahodové. Bude to překvapení.
    Přeji krásný den.
    Jitka

    Odpovědět
    • Kateřina Obrazová

      Pěkný den Jitko, děkuji za milou zprávu. Borůvky zbožňuji právě v kombinaci s tvarohovými knedlíky. Děláme takové malé nočky s borůvkovou omáčkou. Určitě na ně přijde řada ještě během tohoto léta. Klidně pak napište, jak se vám knedlíky povedly.
      Katka

      Odpovědět

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.