Opražená dýňová semínka jsou skvělá sváča, bezva křupivo do salátů či polévek a ideální řešení vaší mlsné krize při sledování večerního filmu. Přesto, že si pražená semínka můžete koupit v jakékoliv večerce, není nad to, připravit si je čerstvá doma a podle své chuti.

Tady je jednoduchý návod, jak na to:

  1. Předehřejte si troubu na 150 stupňů a vydlabte z dýně lžící semínka do misky.
  2. Propláchněte semínka pod vodou, omyjete z nich zbytky dužiny. Poté je osušte – nechte okapat v sítu. Nesnažte se je sušit kuchyňskou papírovou utěrkou, přilepí se na ni.
  3. Rozložte semínka na plech vyložený pečícím papírem a nechte je v troubě 30 minut uschnout.
  4. Pak je vyndejte, pokapejte olivovým olejem a vraťte je na dalších 20 minut do trouby.
  5. Následně je ochuťte svým oblíbeným kořením.

Klasika je se solí, můžete ale použít uzenou papriku nebo kajenský pepř. Chcete-li semínka ‚na divoko‘ zkuste je opražit s javorovým sirupem, skořicí a muškátovým oříškem. Výborná je také provensálská kombinace: rozmarýn, parmazán, sušený česnek, červený pepř.

Foto: ilustrační

5 komentářů

  1. kerlo

    Nějak tomu nerozumím. Na obrázcích máte všude semínka i se slupkou. Slupka dýňových semínek je přece dost houževnatá a (dle mého) nepoživatelná, to ta slupka pražením změkne do konzumovatelného stavu anebo loupání berete jako samozřejmost a ani ho nezmiňujete? Má pak pražení i se slupkou význam?

    Asi se ptám jako pako, ale fakt tomu nerozumím :) Nikdy jsem to nezkoušel, ale rád bych, tak ať vím.

    Odpovědět

Leave a Reply

Your email address will not be published.