Designér a kuchař Dan Gonzalez ze studia Mütanta v naší ThinkFood laboratoři připravil vynikající jamajské jídlo – kuře jerk. Tady je recept. Dejte se do toho!

Jamajské kuře jerk
Autor: 
 
Ingredience
  • Do mixéru dáte:
  • ½ šálku vinného octa
  • 2 lžíce tmavého rumu
  • 2 čerstvé chilli papričky bez semínek / druh Habanero nebo Scotch bonnet
  • 1 nakrájená červená cibule
  • 2 svazky pokrájené jarní cibulky
  • 1 lžíci tymiánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžičku celého černého pepře
  • 2 lžíce celého nového koření
  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžíce mletého muškátového oříšku
  • 2 palce zázvoru
  • 5 hřebíčků
  • 5 bobkových listů
  • ½ šálku limetkové šťávy
  • 4 lžíce třtinového cukru
Příprava
  1. Vše rozmixujete na pyré. Do pekáče si připravíte rozporcované kuře / naolejované a posolené. Orestujete a zalijete směsí z mixéru. Dáte péct na 220°C, dokud nezačne kuře na povrchu jemně černat.
  2. Danův tip: Směs se dá také využít jako marináda na kuře, které v ní necháte zhruba jeden den. Poté je to lahoda na grilování.
  3. Příprava rýže: Na oleji orestujete jarní cibulku, nakrájený zázvor a česnek. Přisypete propranou rýži – chvíli restujete. Zalijete kuřecím vývarem nebo vodou. Osolíte. Přidáte fazole z nálevu. A vaříte, dokud rýže není hotová

Další díly seriálu Na návštěvě
Na návštěvě ThinkFood I: Jiří Štift

One Response

  1. haffen

    Jedlo je to super, mám ho veľmi rád, ale viac mi chutí „originál“ Jerk ktorý má trochu iné zloženie. Nejdú tam bobkové listy, ale za to sa dochucuje kvalitnou sójovou omáčkou a cesnakom. Ale tak variant na Jerk je mnoho. Aj keď ak môžem dodať, tak viac mi chutí ak je rustikálnejšie urobené a suroviny sa nemixujú (nevyzerá to moc vábne), ale nadrobno sekajú…

    Odpovědět

Leave a Reply

Your email address will not be published.