Křehoučké těsto, svěží citrónový krém a nadýchaná pusinková poleva – to je klasický meringue páj.

Za to, jak ho známe dnes, můžeme vděčit švýcarskému pekaři jménem Alexander Frehse, který jej připravil a popsal recepturu jako vůbec první koncem 19. století. Když pak citrónový meringue vtrhl v 50. letech minulého století na americkou gastroscénu, zažil tento lehký osvěžující dortík velký boom. Dokonce tak velký, že Američané slaví každoročně 15. srpna Lemon Meringue Pie Day.
Je to už za chvíli, připravte se na to s námi! ThinkFood uvádí klasický citrónový meringue páj, který najdete také v zářiovém, narozeninovém čísle časopisu F.O.O.D..

Lemon Meringue Pie Day
Lemon Meringue Pie Day
Lemon Meringue Pie Day

Klasický meringue páj
Autor: 
 
Ingredience
  • Těsto
  • 225 g hladké mouky
  • 140 g studeného másla
  • 3 lžičky moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce studené vody
  • Náplň
  • 75 g kukuřičného škrobu
  • 210 g krupicového cukru
  • 125 ml čerstvé citrónové šťávy
  • 310 ml vody
  • 2 lžičky nastrouhané citrónové kůry
  • 3 žloutky
  • 60 g másla
  • Meringue - pusinková čepice
  • 4 bílky
  • 105 g krupicového cukru
Příprava
  1. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a přidejte pokrájené máslo. Prsty rychle vypracujte drobenku, poté přidejte žloutek a studenou vodu, promíchejte a spojte směs dohromady. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte jej 30 minut odpočívat v lednici.
  2. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Odleželé těsto vyválejte na plát o tloušťce asi 3 milimetry a vyložte jím po okraje máslem vymazanou formu o průměru 24 centimetrů. Dno propíchejte vidličkou. Těsto zakryjte pečícím papírem, zatěžkejte ho fazolemi a vložte do trouby. Takto korpus pečte asi 10 minut, poté sejměte pečící papír a dopékejte do zlatova dalších 10 minut.
  3. Mezitím si připravte náplň. V rendlíku smíchejte škrob, cukr, citrónovou šťávu a vodu. Míchejte, dokud se vše nerozpustí. Postavte rendlík na oheň a za stálého míchání nechte krém zhoustnout. Pak jej odstavte a vmíchejte kůru z citrónů, žloutky a máslo. Za občasného míchání nechte krém zchladnout.
  4. Upečený korpus naplňte krémem a rovnoměrně jej rozetřete. Bílky s cukrem vyšlehejte na tuhý sníh. Ten opatrně naneste navrch náplně a lžící nebo stěrkou ho libovolně rozetřete.
  5. Koláč pak zapečte asi 10 minut v troubě, dokud pusinková čepice nezezlátne. Hotový páj nechte zcela vychladnout, pak podávejte.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.