Jiří Štift bezesporu patří k největším talentům české gastronomické scény. Pozval nás do kuchyně restaurace Essensia hotelu Mandarin Oriental Prague, kde pro nás připravil tříchodové menu. Jako první vám spolu s Jirkou předvedeme perfektní chod – kuřecí tikka masala, která podle Jirky patří k nejpopulárnějším jídlům restaurace. Pečou ji tu podle tradice v tandúru, doma si ale maso můžete upéct i v troubě.

Přečtěte si také rozhovor s Jirkou Štiftem, kde se mimo jiné dočtete kam pro exotické ingredience, protože až si přečtete ten seznam k receptu, nebudete vědět, kudy kam…

Kuřecí tikka masala
Autor: 
 
Ingredience
  • 6 cibulí nakrájených najemno
  • 3 rajčata, nasekaná na malé kostičky
  • 3 lžíce nasekaného zázvoru na jemno
  • 1 lžíce nasekaného česneku najemno
  • 2 velká sladká chilli, očištěná a nasekaná najemno
  • 2 skořice celé
  • 2 ks badyán
  • 5 ks zelený kardamon
  • 5 ks hřebíček
  • 5 ks bobkový list
  • 1 lžička římského kmínu celého
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 vrchovatá lžíce garam masala
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • ½ lžičky sušeného chilli
  • 2 plné hrsti nasekaného čerstvého koriandru
  • marinování kuřecího masa
  • 400 g kuřecích stehen
  • šťáva ze dvou limetek
  • 2 lžíce koření Tandori masala
  • 1 lžička Garam masala
  • sůl
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce jogurtu
Příprava
  1. Marinování:Kuřecí stehna očistíme od chrupavek a nakrájíme na větší kostky, přibližně 2x2 cm. Osolíme, kořeníme tandori a garam masalou. Vmasírujeme do masa. Přilijeme olej a šťávu z limetek a zamícháme. Nakonec vmícháme jogurt a necháme v lednici hodinu marinovat.
  2. Tikka masala: Na středně rozpáleném oleji krátce osmahneme koření: římský kmín celý, kardamon, badyán, skořici, hřebíček, bobkový list. Přidáme zázvor, česnek a chilli a krátce zarestujeme. Další vsypeme cibuli a restujeme, dokud se cibule nesvaří na ⅔ objemu. Poté přidáme rajčata a restujeme dalších 5 minut. Stáhneme teplotu a vmícháme koření: tandori masala, římský kmín mletý, koriandr mletý, kurkumu, papriku, chilli. Prohřejeme a přidáme rajčatový protlak. Krátce zarestujeme. Podlijeme přibližně 4 dcl vody a dusíme 45 minut na střední plamen. Dochutíme solí. Masalu je možné zjemnit přidáním 2 dcl 33% smetany.
  3. Kuřecí maso vložíme na pekáč a upečeme v troubě při teplotě 190 stupňů 8-10 minut. Upečené vložíme do omáčky a krátce provaříme. Před podáváním vsypeme čerstvý koriandr. Podáváme s basmati rýží nebo papadamy.

Leave a Reply

Your email address will not be published.