V Praze na Francouzské ulici č. 21 zahájilo 18. květena provoz bistro La Bibiche. Protože se neradi mícháme s davem a čekáme ve frontě na maso, vyrazili jsme na Vinohrady až, jak se říká, vlna opadla. Průzkum La Bibiche jsem si jako samozvaná královna masožroutů naší redakce vzala na starost sama a… God bless me, objevila jsem pastrami ráj.

La Bibiche vlastní sympatická blondýnka s pronikavýma očima Veronika Smržová, kterou jsem již od dveří identifikovala jako ex RedPifačku. Rozhodla se pustit do podnikání na vlastní pěst a zvolila pro to perfektní produkt – sendviče pastrami, které jsou všeobecně známé ve světě, ale u nás tato lahůdka dosud zaostávala. Koncept pastrami bistra byl odvážný krok, ale v pojetí Veroniky a šéfkuchaře Petra Pecky je to, dle mého názoru, správný tah na branku.

Veronika i Petr jsou stoupenci domácí kuchyně. Petr nejen že maso (to nejlepší z produkce Amaso) hodiny nakládá do láku své tajné receptury, následně udí a vaří, připravuje také vlastní kváskový chléb, který tvoří základ pastrami v La Bibiche, domácí hořčici, kysané zelí, okurky a další kondimenty nezbytné pro přípravu perfektních sendvičů.

Co je vlastně pastrami?

Pastrami (čti: pastrámi) je delikatesa z hovězího masa, které se několik dní nakládá ve speciálním kořeněném láku, jehož složení vám žádný pastrami mistr neprozradí, následně udí a ještě vaří. Jeho příprava je tedy poměrně časově náročná a zabere zhruba 7 – 10 dní. „Na pastrami se mi líbí, že to je delikatesa, která prostě není hned, když si člověk zamane. Stává se nám, že naděláme sendviče, vyprodáme je a další už ten den nejsou. Snažíme se našim zákazníkům vysvětlit a přirovnat to třeba k tomu, když jdou do Čestru, kde si můžete dát je jeden kus steaku, druhý už ne, ani kdyby se na hlavu postavili,” říká o jedinečnosti pastrami Petr, kterého můžete znát i z kulinářské skupiny nadšených kuchařů Yes a nemel.

Nabídka La Bibiche není určena jen masojedům. Kromě tradičního hovězího pastrami zde můžete ochutnat také sendvič s pomalu pečeným vepřovým masem, krůtím masem a vegeteriánské variace s pečenou zeleninou. Zapíjet tyhle nadívané chleby tu můžete domácími limonádami, vodou, kávou z doubleshotu a brzy se bude rozlévat plzeňské a Matuškovo pivo.

La Bibiche sídlí v prostoru bývalé cukrárny, což přesně vystihuje slova mé babičky, že nejlepší zákusek na světě je řízek v trojobalu…

Leave a Reply

Your email address will not be published.