Díl I. Paříž a Île de France

Musím se přiznat. V posledních dnech jsem totálně propadla kouzlu Francie. Za příčinu tomu dávám návštěvu letošního Francouzského filmového festivalu a zhlédnutí vítězného snímku z Cannes režiséra Abdellatifa Kechiche
La Vie d’Adèle (Život Adèle). O té doby frčím na francouzštině, obou herečkách, Lée Seydoux a Adèle Exarchopulos, usrkávám levandulový čaj, poslouchám chansony a při dlouhých zimních večerech si rozšiřuji obzory sledováním dalších filmů s francouzskou tématikou jako Sbohem, královno nebo Půlnoc v Paříži. Proto, když přišla nabídka recenze nové francouzské kuchařky, neváhala jsem ani minutu.

Martin a Jiří Beránkovi jsou dva bratři. Téměř dvojčata (dělí je od sebe jen 10 měsíců). Kluci podnikají v restauratérské branži. V centru Brna po Novém roce otevřou Le Marché, francouzskou restauraci. Když se Martin a Jirka pokoušeli najít pro svou restauraci správnou tvář, zasnili se a představili si, jak sedí na francouzském trhu (Le Marché; přeneseno v Brně na Zeleném trhu) na zahrádce se sklenkou jiskřivého růžového, nad talířem mušlí nebo miskou kachních rillettes, ulamují křupavou bagetku a je jim středomořsky dobře. Chtěli, aby stejný pocit měli nejen hosté, kteří navštíví jejich restauraci, ale aby si tuto francouzskou atmosféru mohl navodit každý a kdykoliv. Kluci se proto v mezičase rekonstrukce jejich restaurace rozhodli napsat kuchařku, se kterou snění a imaginární úprky do země dobrého jídla a pití budou o to snazší. A tak se stalo, že koncem listopadu byla kuchařka Le Mouton – Naše francouzská kuchyně venku z tisku.

Jakému regionu zasvětit první díl kuchařky nebylo těžké. Když se vydáte do Francie, pravděpodobně začnete nejprve v Paříži. Je v ní kousek od všeho. Je to město na toulání, město s krásnou historií, město dobrého jídla, pití. A protože projíst se Paříží prostě nelze, nabízíme malou ochutnávku v prvním díle Paříž & Île de France.

Kuchařka je formátem velmi sympatická. Nečekejte žádnou naditou bichli, je to spíš takový blok o velikosti menší ačtyřky na šířku, kterým se dobře listuje. Recepty jsou přehledně řazeny do pěti kategorií – Chléb, Předkrmy, Polévky, Hlavní chody a Dezerty. Knihu pak uzavírá bonusová sekce Něco navíc, kde se například dozvíte, jak na všemožné druhy vývarů nebo jak na tradiční francouzskou přílohu, v Čechách nevídanou, pečené salátové okurky.

Recepty jsou v kuchařce koncipovány jako scénář – vlevo fotky jídla, vpravo ingredience a popis postupu. Zde musím autory zejména poplácat po ramenou, jelikož postupy jsou popsány velmi chlapsky. Žádné zbytečné řeči kolem, jde se rovnou na věc. Oceňuji to hlavně proto, že jako kuchař nemusíte do receptu každou chvilku opětovně koukat. Pár souvětí u receptu si zapamatujete na dvě přečtení a pak už se jen můžete soustředit na vaření. Každá stránka s postupem je navíc doplněna o krátkou legendu, ze které se v rychle dozvíte něco z historie pokrmu nebo konkrétní ingredience.

Kromě toho, že Martin s Jirkou všechno uvařili, postarali se také sami o foodstyling. Přizvali k projektu jen fotografa, Mariána ‘Majo’ Eliáše, který všechna jídla pečlivě zachytil. Food fotky v kuchařce jsou dokonalé. Jak jsem kluky chválila za chlapské pojetí popisu postupů, zde bych jim klidně odpustila i více spadaných drobků, olejových cákanců mimo mísu. Musím se zeptat, kdo pořád šůroval kolem nastylovaných talířů (tipla bych Jiřího…). Jako hero images kuchařky jsem si vybrala Steak s morkem a Pařížské jehněčí kotletky. Okamžitě bych se zakousla…

Ježíšek je za dveřmi a já už jsem první dárek dostala předčasně. Moc se těším na ‘vánoční prázdniny’, abych si francouzskou kuchyni vyzkoušela na vlastní pánev. Musím se však ještě na vaření připravit ve stylu Beránkových: Právě tolik vína, kolik kuchař nalije do hrnce, potřebuje také pro svou inspiraci. Množství vína v receptech tedy násobte dvěma.

Pokud vás zajímá zákulisí ‘makinkg of’ přečtěte si deník kuchařky na blogu  Le Marché.

Objenat si Le Mouton můžete v e-shopu  JUST SPICE.

A o čem bude další díl? Příště budeme vařit po bretaňsku. Díky a krásné svátky, au revoir!

kuch_1

kuch_3

kuch_5

kuch_4

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.