Mou slabost pro italskou kuchyni jste už asi postřehli. Miluji její jednoduchost a pestrost. Speciálně bez italské pasty nemohu existovat. Jsem ráda, že pastamilové jsme doma všichni. Zbožňujeme těstoviny v jakékoliv úpravě. Jednu takovou letní variaci jsem si půjčila od Jamieho Olivera, který ho získal při některé z jeho italských misí. Vychlazený pasta salát je v tomto tropickém počasí skvěle osvěžující.

Letní pasta salát
Autor: 
 
Ingredience
  • 300 g těstovin conchiglie (mušličky)
  • 250 g rajčat San Marzano
  • 250 g žlutých cherry rajčat
  • ½ salátové okurky
  • hrst černých oliv bez pecky
  • 3 stroužky česneku
  • velká hrst čerstvé bazalky
  • bílý vinný ocet
  • olivový olej
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
Příprava
  1. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vsypte do ní těstoviny a přidejte k nim spařit stroužky česneku. Použijte tvar conchiglie neboli mušličky. Jsou malé, vhodné do salátů či polévek. Jsou k sehání z obchodech s italskými delikatesami (Wine Food Market, Sappori Italiani...). Jakmile budou al dente, slijte je. Česnek vyjměte a těstoviny prolijte v sítu studenou vodou. Dejte je dochladnout do velké mísy. Mezitím pokrájejte na drobné kostičky rajčata, okurku, olivy, bazalku nasekejte. Z červených rajčat ráda používám druh San Marzano. Jejich dužina je kompaktnejší a na drobno, jak je potřebujtete do salátu, jdou pokrájet dobře (seženete je v řetězci Billa).
  2. Nasekanou zeleninu a bazalku přidejte k těstovinám. Spařený česnek oloupejte a prolisujte ho do mísy. Přidejte ocet, sůl, pepř a pořádnou dávku olivového oleje. Rukama vše promíchejte.
  3. Letní pasta salát naservírujte do velké mísy a můžete ho ještě posypat drobnolistou bazalkou. Zbylý salát uchovejte v lednici, chutná skvěle i druhý den.

salad_1

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.