V bedně fantastické čerstvé zeleniny, kterou jsem dostala od partnera blogu, firmy Botanicus, bylo také několik lilků. Neváhala jsem a pustila se do nich ihned. Lilky jsou velmi chutné, zvlášť, když je někdo umí dobře upravit. Častěji ale, než dobře udělaný lilek, dostávám v restauracích na talíř lilek polosyrový… Staří Řekové lilku říkali jablko bláznů, věřili totiž, že jeho přílišná konzumace může člověka připravit o rozum. Nebyli tak daleko od pravdy. Syrový lilek totiž k jídlu není, protože obsahuje jedovatý solanin. Stačí ale důkladná tepelná úprava, a zmizí nejen solanin, ale i nepříjemná nahořklá chuť. Lilek se dá dusit, vařit, smažit, grilovat či marinovat. Baklažán, jak se mu u nás také říká, může podobně jako cuketa narůst do gigantických rozměrů a stejně jako u cukety u něj platí, čím menší, tím lepší, tedy pokud si lilek pěstujete sami, nezapomínejte jej včas sklízet. V Botanicu všechny zapeklitosti lilku dobře znají, takže sklidili včas a potěšili ThinkFood pánev.

Lilkové lasagne
Autor: 
 
Ingredience
  • 3 lilky
  • 4 stroužky česneku
  • 4 snítky tymiánu
  • 1 sušená chilli paprička
  • 800 g rajčat v konzervě
  • 2 lžíce balsamica
  • 150 g cheddaru
  • 100 g parmazánu
  • hrst lístků bazalky
  • 1 balení čerstvých lasagní
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
Příprava
  1. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Na plotnu dejte velký hrnec s vodou asi do ⅓ a přiveďte ji k varu. Lilky omyjte a podélně rozřízněte. Naskládejte je do kovového cedníku, který položte na hrnec s vroucí vodou tak, aby se lilky nedotýkaly vody. Hrnec zaklopte poklicí a takto duste lilky asi 30 minut do měkka. Podušené lilky přendejte na prkénko a nahrubo je nasekejte. Stroužky česneku oloupejte a naplátkujte je. Na plotně rozpalte velkou pánev s pořádným cákancem olivového oleje, přidejte lilek, česnek, tymiánové lístky, polovinu bazalkových lístků a podrcenou sušenou chilli papričku. Směs restujte asi 10 minut.
  2. Přidejte obě plechovky celých konzervovaných rajčat, která v likové směsi rozmělněte vařečkou. Náplň do lasagní dochuťte solí a pepřem a povařte ji dalších 10 minut. Dno zapékací nádoby pak pokryjte vrstvou zeleninové náplně, na kterou nastrouhejte cheddar a trochu parmazánu, a pak ji zakryjte pláty čerstvých lasagní. Vrstvení opakujte 1× - 2×, dokud budete mít náplň. Ponechte jen 3 lžíce, kterými potřete poslední vrstvu lasagní. Na závěr lasagne hojně postrouhejte parmazánem, posypte je zbylými bazalkovými lístky a pokropte je trochou olivového oleje. Lasagne zapékejte 25 minut, až budou zlátnout a bublat blahem. Při konzumaci lasagní si, prosím, nespalte ústa...

 

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.