První víkend s náznakem letních teplot je za námi a my nejen, že jsme stihli odpočívat, ale i jsme pro vás na ThinkFood.cz začali chystat nová nápojová témata. Již v tomto týdnu uvedeme první díl video seriálu, který jsme v uplynulých dnech natáčeli ve vyhlášených pražských barech. Jak připravit klasické i netradiční koktejly se již tento pátek dozvíte skrze naši novou rubriku Anatomie koktejlu. Startujeme klasikou v podobě drinku Old fashioned v podání Davida Andrleho z Hemingway baru.

Abychom ale hned zkraje týdne nezačínali alkoholem, máme pro vás tři skvělé tipy na přípravu domácí limonády, které jsme právě přes víkend zkoušeli vyrábět s pomocí výrobníku SodaStream.

Tento originální systém pro výrobu perlivých ochucených není na ThinkFood.cz poprvé. Před nedávnem jsme zde představili nový výrobník Source, který pro značku SodaStream navrhl švýcarský designér Yves Béhar (čtěte více).

Při jeho testování jsme ocenili hlavně snadné ovládání, které nám ušetřilo spoustu času, takže jsme mohli během přípravy domácích limonád i zaexperimentovat, mrazit a tříštit.

Nevěříte? Zde jsou naši tři letní hrdinové…

Jahodový sorbet

  • 500 g omytých, odstopkovaných jahod
  • 150 g světlého třtinového cukru
  • 150 ml vody
  • 200 ml citrónové sody
  • 1 citrón
  • špetka soli
  • snítky čerstvé máty

V prvním kroku receptu si připravte základní cukrový sirup. Na plotnu postavte menší rendlík a v něm svařte vodu s cukrem. Míchejte za stálého varu a po 5 – 6 minutách získáte krásný sklovitý sirup. Poté ho dejte bokem a nechte jej úplně vystydnout.

Očištěné jahody dejte do mixéru. Přidejte nastrouhanou kůru i šťávu z jednoho citrónu, menší hrst lístků máty, cukrový sirup, špetku a citrónovou sodu. My jsme použili SodaStream koncentrát s příchutí citrónu do středně nasycené sody, ale pokud ho zrovna nebudete mít po ruce, vymačkejte do sody šťávu z ½ citrónu.

Vše umixujte, přeneste tekavou směs do mísy, tu přetáhněte fólií a dejte ji do mrazáku. Polozmrzlý sorbet asi po 4 hodinách promíchejte vidličkou a nechte ho dál mrazit.

Před servírováním vytáhněte sorbet z mrazáku a nechte ho trochu povolit, aby se dal lépe nabírat lžící nebo naběračkou na zmrzlinu. Servírujte do skleniček, pohárů nebo šálků se snítkou čerstvé máty.

Zázvorové pivo

  • 1 litr sody
  • 4 lžíce extra tmavého třtinového cukru
  • špalík zázvoru o velikosti palce
  • 1 limeta
  • snítky čerstvé máty
  • kostky ledu

Oloupejte špalík zázvoru a nastrouhejte ho na jemném struhadle. Dejte ho i se šťávou do džbánu. Přisypte cukr a přidejte šťávu z 1 limety, ze které před vymačkáním seřízněte škrabkou proužky kůry. Promíchejte a nechte základ piva asi 3 minuty odpočívat, aby se chutě prolnuly.

Potom na základ pomalu přilévejte hodně nasycenou sodu. Pomalu proto, aby vám pivo nevypěnilo ze džbánu ven. Přidejte hrst lístků máty, které předtím trochu pomněte mezi prsty, aby se uvolnily silice. Pivo dobře promíchejte.

Drink podávejte ve vysoké sklenici s ledem a s řezem limetové kůry.

Mátovo-okurková limonáda  

  • 1 litr sody
  • 4 lžíce světlého třtinového cukru
  • hrst lístků máty
  • salátová okurka
  • kostky ledu

Jednoduchou a osvěžující letní limonádu začněte tím, že ve hmoždíři vyrobíte mátový cukr. Utlučte cukr a lístky máty a přendejte vše do džbánu nebo karafy. Přidejte dobře nasycenou sodu a led. Okurku omyjte a nakrájejte ji buď na plátky, nebo na hranolky. Plátky přidejte do džbánu, hranolky zase buď zasuňte do sklenice, nebo je jen tak položte přes její okraj.

Otestováno, vypito. Naše tipy na domácí nápoje i dezert máte. S výrobníkem SodaStream vykouzlíte svěží perlivý nápoj během několika málo vteřin. Stačí čerstvá voda z kohoutku a ‚trocha‘ bublinek…

Leave a Reply

Your email address will not be published.