S odstupem několika měsíců jsem se vrátila na místo činu. Čtvrtek 24. dubna a degustační večer v Alriso Risotteria Italiana. Když jsem zde byla naposledy, brouzdala jsem uličkami měst italské oblasti Veneto (přečtěte si článek zde). Nyní, po absenci na degustaci Kampánie v Alforno Focacceria Italiana, jsem prostřednictvím talíře a sklenky v Alriso navštívila Lombardii.

Název tohoto regionu je odvozen od kmene Longobardů, který sem v 6. století vtrhl z území dnešního Německa. Je největší, nejhornatější a nejhustěji osídlenou oblastí celé Itálie. Hlavním městem je bankovní a módní centrum Milán, kde je také rozvinutý čilý trh s vínem. Lombardie produkuje méně vína než jeho sousedé Piemont, Benátsko a Emilia-Romagna, avšak v jeho konzumaci se řadí na přední místo. Podoblast Lugana, která do Lombardie zasahuje z Benátska, je významnou zónou bílých vín, zatímco Oltrepò Pavese je velkým zdrojem pro dobře pitelná červená, která za chvilku ochutnáme…

Náš lombardský večer začal posezením na venkovní zahrádce, kde jsme kromě skvěle vychlazeného prosecca mohli vychutnat i poslední sluneční paprsky dne. Degustační večer mohl začít.

Usadili jsme se jako obvykle ve sklepních prostorách restaurace. Panovala zde velmi komorní a příjemná atmosféra. Sommelier Tomáš Babor odstartoval naši degustaci Lombardie aperitivem Negroni (chcete vědět více o tradici Aperitivo?). Historie tohoto klasického italského koktejlu se začíná psát okolo roku 1919. Podle nejznámějšího příběhu bylo Negroni vynalezeno ve Florencii, v kavárně Casoni. Drink byl pojmenován podle hraběte Camilla Negroniho, který požádal svého barmana Fosca Scarselliho, aby mu do jeho oblíbeného nápoje – Americano – přimíchal gin. My jsme však trochu experimentovali a vyzkoušeli jsme Negroni Sbagliato. Sbagliato v italštině znamená špatný – a co je na tomhle drinku špatného? Barman milánského baru Basso Mirko Stocchetto při míchání klasického Negroni omylem místo ginu použil šumivé víno a variace klasického koktejlu byla na světě.

Elegantní short drink perfektně podpořil naši chuť na delikátní předkrm – plátky hovězí bresaoly s rukolou a parmazánem. Chuť temně červeného, na tenké plátky nakrájeného hovězího masa, které se nasolené suší dva až tři měsíce na vzduchu, vás zaručeně dostane. Přidáte-li kapku kvalitního olivového oleje, hoblinky grana padano, křupavou rukolu a výseč citrónu jako šéfkuchař Alrisa Jiří Sus, máte postaráno o vynikající antipasto, lehkou večeři či chuťovku k vínu. Tomáš Babor zvolil k předkrmu sklenku Pinot Nero Bianco DOC Monteverdi, netradiční bílé víno z červených hroznů odrůdy Pinot Noir. Jiskrné bílé víno s jemnými tóny jablek a zastřenou perlivostí. Velmi osvěžující.

Plynule jsme mohli přistoupit k prvnímu chodu. Klasikou mezi risotty je právě to milánské – risotto alla Milanese. Kromě základních ingrediencí rýže-vývar-parmazán v něm nesmí chybět trocha bílého vína a samozřejmě šafrán. Už pár vláken výsledek rozsvítí do zářivě žluté a v kombinaci s dobrým vývarem vykouzlí opravdu neodolatelný kousek Itálie. Navrch čerstvě mletý černý pepř a parmazán a do sklenky? Tentokrát padla volba na Curtefranca bianco Ca‘ del bosco, velmi vyvážené a elegantní bílé víno připravené scelením odrůd Chardonnay a Pinot Bianco. Vůně překvapí výrazným minerálním charakterem. Chuť je silná, převažuje citrusové aroma s tóny zelených jablek.

Před námi bylo secondo piatto, které představovala šťavnatá husí prsa s řeřichou a grilovanou rýžovou polentou. Součástí receptury jsou i granátové jablko, piniové oříšky a rozinky. Rukopis Jiřího Suse zde byl čitelný. Perfektní chuť toho pokrmu zdůraznil král lombardské vinné scény Pinot Nero Oltrepo Pavese Ca‘ di Frara. Rulandské modré, světle rubínové barvy s odleskem do fialova. V jeho chuti se projevují zralé lesní bobule a ryzí odrůdovost. Víno je lehčího charakteru, osvěžující, přesto opojné. Jedna sklenka zaručeně nestačí…

Závěr naší gastronomické výpravy po Lombardii byl opravdu sladký. Jiří Sus připravil frittello di riso, sladký rýžový koblih s karamelovou omáčkou a lžící vanilkové zmrzliny. Naprosto neodolatelný dezert, perfektně zapadající do konceptu restaurace Alriso, jsme pokořili za zvuku přípravy espressa.

Opět skvělý večer pod taktovkou Jiřího Suse, Tomáše Babora a majitelů řetězce Al. Díky a brzy na viděnou,
22. května v Alforno Foccaceria Italiana, tentokrát vás vezmeme do Alto Adige.

Alriso Risotteria Italiana
Betlémské náměstí 1, Praha 1
www.alriso.cz
www.facebook.com

Aldente Trattoria Vineria
Vězeňská 4, Praha 1
www.al-dente.cz
www.facebook.com

Alforno Focacceria Italiana
Petrské náměstí 4, Praha 1
www.al-forno.cz
www.facebook.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.