Koncem minulého roku jsme navštívili italský region Marche. Ne úplně přímo tak, že bychom naskočili na letadlo a odletěli do této pohostinné části Itálie. Kraj Marky jsme objevovali spolu s šéfkuchařem Riccardo Lucquem, který s pomocí Camera Italo-Ceca (Italsko-česká smíšená obchodní a průmyslová komora) představil svůj rodný kraj prostřednictvím typické regionální kuchyně a místních maloproducentů potravin Made in Marche ve své škole vaření Laboratorio v pražské Krocínově ulici. O regionu Marche se u nás ještě příliš nemluví ani nepíše, zůstává ve stínu slavnějšího Toskánska. A právě proto jsme my rádi, že se s vámi můžeme o jeho poklady podělit alespoň skrze tento článek.

Marche se  nachází se ve střední části Itálie a rozprostírá se podél Jaderského moře. Je pro něj charakteristická jak přímořská, tak mírně zvlněná kopcovitá krajina, bohatá na kulturu a vinařské a gastronomické tradice.

V zemědělské výrobě oceněné známkami kvality se zárukou původu DOC a DOCG obsadila vůdčí pozici zejména vína, jež z kraje Marky představují to nejlepší. Zdejší klima je pro pěstování vinné révy nadmíru příznivé právě díky svěží bríze, která každý den vane od moře do vnitrozemí a zpět a svahy kopců střídavě ochlazuje a otepluje, čímž vytváří ideální klima pro pěstování speciálních odrůd.

Do vinařské mapy se zapsal svým známým vínem Verdicchio. Příznivý vliv na vína ze stejnojmenné všestranné odrůdy, která se pěstuje v oblasti Castello di Jesi západně od Ancony, měly menší výnosy, pozdější sklizně a kvašení moštu během nízkých teplot. Červené víno hraje v regionu Marche až ‚druhé housle‘, přesto dvě značky stojí za zmínku: Rosso Conero, vyrobené z místní odrůdy Montepulciano d’Abruzzo, pěstované ve vinicích na úpatí horského masivu Monte Conero poblíž města Ancona, a Rosso Piceno Superiore, pocházející z většího území na jihu Marche. V regionu Marche mají svůj domov také dvě kuriozity: šumivé červené víno Vernaccia di Serrapetrona a Lacrima di Morro d’Alba, silně aromatické, purpurově rudé víno z autochtonní odrůdy Lacrima.

Vína byla vždy spojována s typickými chutěmi zdejšího kraje a bohatou kuchyní počínaje mořskými produkty přes hovězí maso markského plemena (marchigiana) a konče např. uzeninami jako syrovou šunkou, salámy lonza, lonzino, coppa, fabriano, fiauscolo a klobáskami. Extra panenský olivový olej je vyhlášený pro svou vynikající kvalitu.

Zemědělská výroba dále nabízí obiloviny a luštěniny, z nichž se připravuje mnoho druhů pečiva, těstovin a cukrářských výrobků. Nesmíme zapomenout ani na výrobu mléčných produktů s osobitým zpracováním sýrů obohacených o nejrůznější druhy koření a určených ke zrání ve vinných sudech nebo podzemních prostorách. U všech potravin zemědělské výroby bylo dosaženo vysokých kvalitativních standardů díky vědeckému výzkumu garantovanému místními univerzitami, které se specializují právě na oblast zemědělství. A to jen dokazuje, kolik energie je věnováno vývoji kvalitních produktů. Zemědělské produkty kraje Marky jsou dnes známy díky specializované společnosti Marchet založené Obchodní komorou v Anconě. Tato společnost nepřetržitě nabízí účinnou asistenci a služby pro podporu místních malých a středních závodů. Všem podnikatelským a různým jiným hospodářským subjektům a profesním spolkům nabízí školení, specializační kurzy, aktualizaci informací a zlepšení profesní kvalifi kace. Společnost Marchet podniká iniciativy pro podporu produktů Made in Marche čili produktů, které jsou pro místní ekonomiku typické a pocházejí z kvalitní zemědělské produkce kraje Marky.

Pokud chcete zakusit speciality z regionu Marche, určitě navštivte některý z podniků Riccarda Lucqueho: Aromi, La Finestra in Cucina, La Bottega di Finestra či novou restauraci La Bottega Bistroteka v Gurmet pasáži Dlouhá. Chcete-li rovnou vařit jako rodák z Marky Riccardo, navštivte jeho kurzy vaření v Laboratoriu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.