Po sérii příjemných a inspirativních článků o dobrém a zdravém jídle vás opět potěším rubrikou Mimo Mísu. Tentokrát jsem se rozhodla důkladně prozkoumat řetězec Diana Fish, dovozce a prodejce mražených mořských ryb, výrobce rybích lahůdek a specialit.

Pár vět k profilu firmy. Diana Fish je rodinná společnost, kterou založil pan Emanuel Mrázek (geniální jméno pro obchodníka s mraženým zbožím). Mrázkovi provozují síť mobilních a pevných firemních prodejen, které se vyznačují jednotným vzhledem ‘Diana- chlazené a mražené’. V sortimentu naleznete široké množství chlazených a mražených výrobků jako jsou ryby, drůbež, obalované zboží, zelenina, přílohy, mořské plody, zmrzliny a další. Z webu firmy jsem se také dověděla, že Diana Fish zpracuje týdně na 25 tun mořských ryb do podoby více než třiceti výrobků v mnoha variantách velikosti balení, navíc obohacuje český trh dovozem zajímavých rybích specialit z Polska.

Značku Diana Fish jsem několikrát zaregistrovala při průjezdu českých vesnic a maloměst. Když jsme se před dvěma lety přestěhovaly do městyse poblíž Úval u Prahy, zjistila jsem, že se právě v Úvalech jedna taková prodejna nachází. Upoutal mě nápis Čerstvé ryby na reklamní tabuli před vchodem. Zašla jsem proto do prodejny, abych se podívala, jakže tedy Mrázkovi obohacují náš trh…

Prodejna plná mrazáků, žena za pultem. Pult narvaný rybími saláty, pomazánkami á la losos, krab, humr, dále barely plných rybek vymáchaných v různobarevných olejích. Pár uzením zcvrklých makrel a sardinek se krčilo vedle klobásy neznámého původu. Na pultě talíř a na něm jeden plátek tukového rohlíku s pomazánkou (asi ala losos, byla červená). Domyslela jsem si, že šlo pravděpodobně o nějaký sampling. Na pokyn: ochutnejte, jsme couvla o dva kroky vzad. Nahlédla jsem také do mrazáku, kde se na mě z obalu nanuka zazubil veselý klučina a hned z vedlejší řady stejného mrazícího boxu by se na mě byla bývala zazubila i husa, ale byla bez hlavy… Začala jsem se zajímat o ony čerstvé ryby z reklamy před vchodem. Spatřila v jednom z boxů trochu ledové třště a na ní jsem identifikovala pouze filet z lososa. Zeptala jsem se tedy ženy za pultem na původ ryb a jejich čerstvost. Tetka pravila, že ryby ráno rozmrazila, že jsou čerstvé… Pak už nevím, co se dělo. Zatmělo se mi a z prodejny jsem vycouvala.

tn_zoom_obrazek_411

tn_zoom_obrazek_414

Dianu jsme opakovaně navštívila pouze přes její web. Prohlédla jsem nabídku a musím se podělit o hitparádu názvů, fotek a popisů k výrobkům:

Drcená treska á la losos: nakutrované maso bílé barvy ochucené a obarvené na červeno, zalité olejem
Pepřenky: směs krájeného marinovaného sledě s kůží a zeleniny, zabarvená do červena použitou mletou paprikou
Pomazánka á la hurm: majonézová pomazánka ze surimi, výrazněji ochucená celerem, obarvená na jemný odstín oranže

losos

pece

humr

Pokud tu hrůzu chcete vidět celou, mrkněte na stránky Diana Fish ( web). Bohužel, Diana si své kupce vždycky najde, zvlášť při cenách typu 10,90 Kč za 100 g…

Foto: web Diana Fish

2 Responses

  1. jirka

    Humrovou pomazánku jsem kdysi hrozně zbožňoval. Netuším z čeho se tenkrát vyráběla ale pak přišly surimi a byl konec. Místo skělé lehounké chuti s jiskrou citronu v mírně ochucené pomazánce uměle dobarvené cosi gumové konzistence v omáčce ne nepodobné vazelíně s margarínem a to celé zeslizovatělé gumou guar a škrobem… kde je té staré konec… vyrábí jí někdo? Znáte recept? Koupím jí každý týden kilo, klidně…

    Odpovědět

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.