Dnes se k vám řítíme s posledními japonskými recepty Marka Hory. Spolumajitel a sushi master japonské restaurace YAMATO nás během ThinkFood návštěvy omámil krásou a jednoduchostí jednoho z nejznámějších jídel japonské kuchyně – sushi.

Marek nám předvedl své dva nejoblíbenější kousky:
Uramaki midori maki – smažené avokádo obalené v plátcích tuňáka a Nigiri sushi beeru maguro zuke, které je jakýmsi fusion japonské a české kuchyně. Tuňáka, který se na tento druh sushi používá, totiž namarioval v černém pivu a podává ho s křenem. Japonci se po něm prý mohou ‚utlouct‘.

Mistrovské sushi z YAMATO
Autor: 
 
Ingredience
  • 150 g Thuna Sushi-Saku (čerstvý tuňák žlutoploutvý)
  • 200 g speciální rýže na sushi
  • 300 ml vody
  • 75 ml rýžového octa
  • 4 lžičky cukru
  • 1 lžička soli
  • mořská řasa nori
  • černé pivo
  • mirin
  • miso shiro
  • bambusová rohožka na balení
  • ostrý zelený křen wasabi
  • sojová omáčka
  • nakládaný zázvor
Příprava
  1. Uramaki midori maki
  2. Na polovinu mořské řasy rozprostřeme uvařenou sushi rýži. Řasu po té otočíme tak, aby řasa byla opět nahoře a rýže ve spod. Kousky avokáda obalíme v mouce, ve vajíčku a v japonské strouhance usmažíme v oleji. Takto usmažené avokádo položíme na připravenou řasu a avokádo do ní zabalíme. Na rolku položíme plátky syrového tuňáka, ozdobíme, wasabi majonézou, wasabi kaviárem a zeleninovou omáčkou, zdobíme asijskými bylinkami.
  3. Nigiri sushi beeru maguro zuke
  4. Kousek tuňáka spaříme ve vařící vodě a po té ihned zchladíme. Smícháme sójovou omáčku, černé pivo a rýžové víno (mirin) a do této směsi spařeného tuňáka naložíme minimálně na 2 hodinky. Po té z něj krájíme tzv. neta – topping na nigiri sushi. To elegantním způsobem zformujeme. Ozdobíme šlehačkou s křenem, miso pastou kterou jsme svařili s černým pivem a na tenko nakrájenými jablíčky. Doplníme nakládaným zázvorem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.