Přituhlo. Začaly poletovat první sněhové vločky a nastal tedy čas polévkového období. Šlágrem letošní zimy vyhlašuji ty krémové. Zima nám všem zase bude chtít vzít barvu z tváří, kterou je třeba podporovat pravidelnou dávkou vitamínů a beta-karotenu. Pojďme vyzkoušet polévkovou nakopávačku, plnou sladké mrkve, hřejivého zázvoru a šťávy z voňavých pomerančů.

Mrkvová polévka
Autor: 
 
Ingredience
  • 10 středních mrkví
  • 1 velká žlutá cibule
  • špalík zázvoru o velkosti palce
  • 1 lžička drcených koriandrových semínek
  • 1 lžíce másla
  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • šťáva a kůra z ½ pomeranče
  • plátky řepy (volitelně)
Příprava
  1. Mrkve oškrabte, okrojte konce a nakrájejte je na kolečka. Cibuli a špalík zázvoru nasekejte nadrobno. Ve středním hrnci rozpusťte máslo a na něm orestujte mrkev s cibulí a zázvorem zhruba 5 minut, než zelenina změkne, nikoliv chytne opečenou barvu. Přidejte necelou lžičku soli, drcený koriandr a kůru z poloviny pomeranče. Promíchejte a hned vše zalijte vývarem. Vařte asi 20 minut, mrkev musí být do měkka.
  2. Poté odstavte hrnec a tyčovým mixérem umixujte polévku do hladka. Dotáhněte ji pomerančovou šťávou, solí, je-li třeba.
  3. Pokud ji chcete ještě trošku vymazlit, vezměte červenou řepu, oloupejte ji a nakrájejte na tenounké plátky, které na pánvi na kapce olivového oleje opečte obou stran. Polévku naservírujte do misky, zakápněte ji dobrým olivovým olejem a doprostřed usaďte plátek řepy. Řepu mohou nahradit i opražená dýňová semínka. Prostě je fajn, mít v takové polévce nějaké křupivo.

6 Responses

  1. Sabina

    Evi určitě by zakysaná smetana nebyla ku škodě. Malá lžíce a posypat třeba lístky rukoly. Polévka je výborná a chutná i chlapům! :)

    Odpovědět
  2. Lucie

    Výborná, přidala jsem k mrkvi ještě kořenovou petržel a před mixováním česnek a mohu vřele doporučit. Jsem ráda za recept bez smetany a zázvor tam pasuje naprosto skvěle. Btw pěkné stránky :)

    Odpovědět

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.