Citron je dříč. Používá se více než jakýkoliv jiný citrus – pro šťávu, jako ozdoba… k odlehčení těžkých jídel (kdy jste naposledy vymáčkli citron na smažený řízek, aha?). Podívejte se ale na další možné kyselé triky…

Všechno, i kůra: Když recept vyžaduje šťávu z citronu, co pak děláte s kůrou po vymačkání? Hodíte ji na kompost? Tak to nedělejte. Můžete ji využít mnohem lépe. Okrájejte ji a použijte pro ochucení vašeho olivového oleje nebo vinného octa, nadrťte ji na přidejte ke krupicovému cukru na pečení nebo ji jako přísadu usušte v troubě. Ještě drobná rada. Kůru loupejte před vymačkáním šťávy ;).

Čisticí scéna: kyselina citronová dělá citron citronem. Má také skvělé antibakteriální účinky, proto je fajn citronem čas od času vyčistit kuchňská prkénka, pánve, struhadla či pracovní desky.

Provoňte to: Všechno, co jsme dosud řekli o citronu, vypovídá o jeho skvělém aroma. Proto, zkuste hodit slupky (žádné pecky ani dužina) na spod odpadkového koše, do zadní police lednice… A co ta pánev po smažené rybě? Plátek citronu na ni, vodu a povařit.

Nelepkavé mořské plody: Také milujete krásnou hladkou strukturu rybího masa právě sundaného z grilu? To se ale ovšem maso nesmí na gril přilepit. Podložte rybu na grilu nebo pánvi plátky citronu. Maso, krom toho, že zůstane nepotrhané obracením, bude navíc krásně šťavnaté a uchová si bílkoviny. A k tomu ta chuť. Aaach.

Oživovač: Ano, citron jako obrana proti zahnědnutí avokáda, brambor, jablek, ale také jako resuscitátor ovadlých salátových listů. Dejte do mísy vodu s citronovou šťávou, ponořte listy a za pár minut je přivedete zpět k životu.

Zdroj: Tasting Table

Leave a Reply

Your email address will not be published.