Piemonte. Co do množství certifikovaných vín je to se 42 DOC a 16 DOCG víny nejlepší vinařský region celé Itálie. Nejen skvělými víny se ale Piemonte pyšní. Co dalšího nabízí tato pohostinná část Itálie jsme pro vás objevovali ve škole vaření Laboratorio v pražské Krocínově ulici. Camera Italo-Ceca (Italsko-česká smíšená obchodní a průmyslová komora) zde spolu s šéfkuchařem Riccardo Lucquem ohalila tajemství piemontské kuchyně. A protože ThinkFood žádný kulinářský poklad neudrží, dělíme se o něj s vámi hned.

Piemont neboli území na úpatí hor (z latinského piede+montis) je historické pojmenování severozápadního kraje Itálie pocházející až z 12. století. Původně označovalo úzký pruh země ohraničený třemi řekami: Pádem, Dorou Riparia a Sangonem. Dnes je Piemont druhým největším krajem Italské republiky, pokud se týká rozlohy, která činí přibližně 24 500 kilometrů čtverečních. Z geografického hlediska je Piemont ohraničen hřebenem západních Alp a nejsevernějšími cípy Apenin a lze jej rozdělit na tři pásma: horské masivy zabírající 43 % území, kopcovitou krajinu pokrývající 30 % a nížinu tvořenou východní částí Pádské nížiny a rovinou ve východní části kraje.

Piemont překypuje historií a kulturou – vždyť krajské město Turín se stalo prvním hlavním městem Italského království – a je po právu hrdý na své špičkové výrobky zejména z textilního, klenotnického a mechanického průmyslu a pokročilé technologie.

Hlavní charakteristikou piemontského zemědělství a potravinářství je značné množství malých a středních podniků, často rodinného typu, a nevelké množství velkých firem; tyto působí zejména v oblasti výroby nápojů a cukrovinek (Martini & Rossi, Ferrero, Lavazza). Podstatná jména, jež by nejlépe vystihla nesmírné bohatství potravinářských produktů z Piemontu, který se může pochlubit tou nejlepší italskou kulinářskou tradicí a bezpochyby i jednou z těch nejstarších, jsou kvalita a rozmanitost. Po celém světě Piemont proslavila jeho rýže, vína a lanýže, které vděčí vlastnostem území a dlouhodobé gastronomické tradici, a to se týká prakticky všech potravinářských sektorů počínaje pěstováním hojného množství odrůd tradičního ovoce a zeleniny přes výrobu sýrů a uzenin, jejichž význam je pro Piemont nezastupitelný, až po nespočetné typy a tvary domácích a zejména vaječných těstovin a omáček.

Gastronomické skvosty a bohatství
Pokud je Itálie jedním z největších pěstitelů rýže, vděčí za to právě Piemontu a konkrétně území, jež zahrnuje okresy měst Alessandria, Novara a Vercelli, ve kterých se pro pěstování rýže obdělává na 120 000 hektarů půdy. Roční produkce činí přibližně 500 000 tun. Od roku 2007 je Piemont jediným italským krajem, jehož rýži byla udělena prestižní známka DOP (chráněné označení původu). Odrůda, která toto prestižní označení získala, je Riso di Baraggia Biellese e Vercellese. Také piemontské sýry se mohou pochlubit 9 známkami DOP. Mezi nimi je třeba zmínit Castelmagno, jehož nezaměnitelná chuť z něj v 18. století učinila proslulý sýr v dobrých restauracích, dále Bra, Robiola di Roccaverano, Raschera, Taleggio nebo Murazzano.

V Piemontu se můžeme setkat s krajinou mnoha tváří a spoustou druhů hospodářských zvířat, proto je nabídka potravinářských a gastronomických produktů zdejšího kraje velice pestrá. Nesmíme však zapomenout ještě na jednu zvláštnost, která ke zvýšení prestižního postavení Piemontského kraje hodně přispívá, a tou je čokoláda, lépe řečeno nugát, jehož úspěch je dán šťastnou kombinací kakaa a místní vysoce ceněné odrůdy lískových oříšků Tonda Gentile delle Langhe pyšnící se známkou IGP (chráněné zeměpisné označení původu).

Piemontská vína
Piemont je díky svým 42 vínům oceněným známkou DOC (chráněné označení původu) a 16 vínům DOCG (chráněné a zaručené označení původu), představujícím více než 80 % vinařské produkce, italským krajem, který se daleko víc než ostatní vyznačuje kvalitními víny uznávanými na celém světě. To se týká např. vína Barolo, Barbaresco nebo Asti Spumante. Z celkové rozlohy vinic o přibližně 43 500 hektarech se ročně v průměru sklidí 350 000 tun převážně autochtonní vinné révy. Z té se pak získá přibližně 2 000 000 hektolitrů kvalitního vína. Nejvíce pěstovaná odrůda vinné révy je Nebbiolo, která je základem pro výrobu mnoha vín zdejšího kraje, mezi nimi najdeme např. Barolo, Barbaresco, Ghemme a Gattinara. Název odrůdy „nebbiolo“ pochází od slova nebbia (mlha) a byl jí dán pravděpodobně pro tenkou lehce zastřenou slupku nebo možná kvůli počasí, které její dozrávání v září doprovází. V tu dobu vinice zahalí příkrov husté mlhy a hroznům odrůdy Nebbiolo vytvoří ideální podmínky. Další významnou odrůdou je Barbera, která je podle rozlohy vinic základní vinnou révou pro výrobu tří různých vín, v nichž se i toto slovo vyskytuje: Barbera d’Alba, Barbera d’Asti a Barbera del Monferrato. Pokud se týká krajiny a životního prostředí Piemontského kraje, je nutné dodat, že nejvýznamnějšími oblastmi pro pěstování vinné révy jsou Langhe, Roero a Monferrato. Tato území byla 22. Června 2014 zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO.

Pokud chcete zakusit speciality z regionu Piemonte, určitě navštivte některý z podniků Riccarda Lucqueho: Aromi, La Finestra in Cucina, La Bottega di Finestra či novou restauraci La Bottega Bistroteka v Gurmet pasáži Dlouhá.

Leave a Reply

Your email address will not be published.