Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • 125 g másla
  • kůra z 1 pomeranče

Takový normální večer. Čas na troubě do šera kuchyně červeně vysílá 21:01. To je obvykle doba, kdy už naše dcera Róza klidně spí a my zasedáme k vínu a ke svým počítačům. Avšak v tu chvíli se nás zmocní šílená chuť na ‘něco dobrého’…

Tahle obří máslová sušenka pochází ze Skotska a říká se jí shortbread ( více také na Wiki). Složení surovin je velice jednoduché: mouka, máslo, cukr. Plus můžete dle nálady přidávat různé citrusové kůry, čokoládu, sušené plody či dokonce kmín. Můžete si ji koupit v obchodech Marks & Spencer ( český web) v krásné plechové pixle za několik desítek korun nebo si ji můžete hubičku vyrobit. My máme nejraději verzi s pomerančovou kůrou.

Ve velké míse smíchejte mouku s cukrem, přidejte na kostky pokrájené máslo a kůru z pomeranče. Prsty začněte tvořit drobenku. Kdy už je drobenka ve fázi, že každé zrnko mouky má své vlastní máslíčko a cukr, vezměte plech a vyložte ho pečícím papírem. Vzniklé drobence je třeba dát tvar placky. Nesnažte se drobenku splácat do koule a pak ji válet na placku! Tím byste zabili křehkost výsledné sušenky. Použijte jako formu pro dokonalé koleso obruč dortové formy. Položte utažené kolo formy na plech s papírem, vysypte do něj drobenku, prsty směs rovnoměrně rozprostřete a zlehka upěchujte. Snažte se o to, aby byla placka všude stejně vysoká. Obruč pak otevřete a voilà, máte krásnou placku. Okraj placky můžete ozdobit rýhami vidličkou nebo jí celou placku jemně propíchejte. Také si ještě syrovou placku můžete nožem rozdělit na čtvrtky, nedokrajujte, jen naznačte díly, lépe se vám pak bude při servírování porcovat. Před šoupnutím do trouby posypte shortbread trochou krupicového cukru. Pečte na 170 stupňů 20 – 25 minut. Na stole poprašte moučkouvým cukrem a podávejte s kávou nebo čajem s mlékem.

TIPY

  • Použijte jako formu pro dokonalé koleso obruč dortové formy. Rýhu, do které zapadá dno formy, si nechte nahoře, ať vám do ní drobenka nezaleze.
  • Na syrovou placku naznačte nožem čtvrtiny pro snadnější porcování po upečení.

sus_big

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.