Houbařská sezóna právě vrcholí a v případě, že by se vám omrzela tradiční vaječina nebo houbová polévka, vymyslela jsem pro vás pár inspirujících receptů. Teď bude řeč o těstovinách a muchomůrce růžové.
Tato houba lidově nazývaná také masák je v Čechách vysoce ceněná. Na našem území se objevuje ve všech typech lesů od časného léta až do podzimu, nejvíc v srpnu a září. Podle testu České mykologické společnosti se muchomůrka růžová v anketě o nejchutnější houbu řadí hned na první místo.

Při sbírání však pozor, pokud nejste zkušení houbaři, raději nesbírejte nebo se poraďte s někým zkušeným, jde ji zaměnit za muchomůrku panterovou (tygrovanou) nebo muchomůrkou šedivkou. Pokud si nejsme jisti, houbu nejíme. Těstoviny Pappardelle jsou ploché a široké asi 2-3 cm. V surové podobě jsou stočené do hnízdečka. Název vznikl od slovesa „pappare“ , což v italštině znamená zhltnout.

Pappardelle s muchomůrkou růžovkou
Autor: 
 
Ingredience
  • 200g těstoviny pappardelle
  • 8 větších muchomůrek růžovek
  • 2 ks cibule
  • 10 dkg slaniny
  • 2 dcl smetany ke šlehání
  • pepř
  • sůl
  • parmezán
  • čerstvý rozmarýn na ozdobu
Příprava
  1. Na oleji opečeme cibulku a anglickou slaninu, přidáme muchomůrku a dohromady celé dusíme 15 minut. Vlijeme smetanu a krátce povaříme. Pokud je potřeba, dochutíme solí a pepřem, ale slanina by měla pustit dostatečně slané chuti.
  2. Těstoviny uvaříme podle návodu v osolené vodě. Až jsou uvařeny al dente, slijeme vodu, ale necháme si zhruba jednu menší naběračku vody z těstovin, kterou přidáme do houbové směsi.
  3. Pappardelle smícháme s houbovou omáčkou, posypeme nastrouhaným parmezánem a ozdobíme rozmarýnem. Dobrou chuť!

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.