Pikantní rybí paté skvěle uspokojí malý hlad a spolu s dobře vychlazeným pivem bodne také ve chvílích únavy pro probdělé noci… Pokud si k ní připravíte domácí pečivo nebo jako já britské yorkshirské puddinky, i na tak jednoduchém pokrmu si fakt pošmáknete.

Yorkshire pudding je pečivo, které vzniklo v Yorkshirském hrabství v Anglii a dosáhlo velké popularity. Je vyrobeno z těsta a nemá naprosto nic společného s pudinkem, jak ho známe. Označení pudding znamená v Británii něco jako nákyp či dezert. Může být sladký i slaný. Yorkshirské puddinky jsou slané. Vyrábějí se z mléka, vajec a mouky a podávají se jako příloha k masům či omáčkám. Příprava je easy. V míse prošlehejte mléko s vejci a pak za stálého šlehání metlou přisypávejte mouku. Těsto pak přelijte do džbánku nebo nádoby s hrdlem, aby se vám snadněji vlévalo na plech. Postavte na rozpálenou plotnu plech na malé muffiny. Do každého otvoru kápněte olivový olej tak, aby jím bylo pokryté dno. Zahřívejte, dokud se z oleje nezačne kouřit, a pak rychle do každého důlku nalijte těsto, asi centimetr pod okraj. Plech vložte do předehřáté trouby a puddinky pečte přibližně 20 minut na 200 stupňů. Budou zlatavé, nadýchané a krásně křupavé.

Paté z uzené makrely
Autor: 
 
Ingredience
  • 2 uzené makrely
  • 200 g sýru Philadelphia
  • ½ červené chilli papričky
  • 1 jarní cibulka
  • hrst hladkolisté petržele
  • 1 řapík celeru
  • 100 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 citrón
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
Příprava
  1. Na toto množství pomazánky budete potřebovat dvě celé uzené makrely, po obrání kostí dají dohromady asi 300 g masa. Obrané makrelí maso dejte do mixéru, přidejte očištěnou jarní cibilku, řapík celeru, odlomenou půlku chilli papričky, hrst petržele, krémový sýr, špetku pepře, šťávu z poloviny citrónu a zhruba dvě lžíce olivového oleje. Pulsováním vše promixujte. Paté ochutnejte, pokud je třeba dosolte a přendejte do misky. Na závěr ji ještě pokapejte olivovým olejem a posypte celými petrželovými lístky.
  2. Upečené puddinky vyndejte z formy lžící nebo formu obraťte muffinami směrem k pracovní desce a párkrát s ní hranou bouchněte. Vdloky z hnízda vypadají. Pokud se vám do puddinků nebude chtít, opečte na pánvi na plátky nakrájenou bagetu, určitě posatčí.

pom_2pom_3

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.