Také, když se blíží zima, začínáte být větší masožrouti? Já to rozhodně tak mám. Masová pečínka je pro mě symbolem nedělního oběda. Návrat domů do doby, kdy jsem byla teenager a máma mě učila být na zvíře v troubě trpělivá. Odměnou pak bylo fantastické pečené maso s kůrčičkou a karamelově sametovou omáčkou. Nějaký čas od toho mého přešlapování před průměrnou elektrickou troubou už uplynul a dnešní techonologie dosahují úplně jiné úrovně. Ráda využívám speciálních funkcí a přednastavených receptů své trouby. Nabízí mi ideální podmínky pro pečení, dává mi neustálou zpětnou vazbu pokud je jídlo třeba obrátit nebo zamíchat. Získávám tak čas věnovat přípravě dalších chodů.

Jednou ze specialit naší trouby Whirlpool AKZ 6230 je funkce pečení velkých kusů masa. Protože u nás v mrazničce zůstala velká část letního jehněte od Lukáše Hejlíka, pustili jsme se do maxipečení. Funkce pečení XL se postará o kontrolu a optimální vyvážení obou topných těles. Trouba se tak prohřívá postupně a plynuleji. Výborné je, že s tímto 6. smyslem není zapotřebí předehřev. Nastavíte už jen váhu, čas a jaký je výsledek? Mrkněte níže…

Pečená jehněčí kýta
Autor: 
 
Ingredience
  • jehněčí kýta (cca 1,5 kg)
  • menší palice česneku
  • 2 snítky rozmarýnu
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • hrudka másla
Příprava
  1. Předehřejte troubu na 250 stupňů nebo zvolte na své troubě funkci pro pečení velkých kusů masa. Maso dobře očistěte od zbytků srsti, případně odblaňte.
  2. Prošpikujte jej stroužky česneku a kousky rozmarýnových větviček. Na závěr kýtu potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Vložte ho do pekáče, podlijte dobrým douškem vody a pečte zaklopené přibližně hodinu. Poté sejměte poklop a maso dopékejte další hodinu při snížené teplotě 200 stupňů, občas jej v pekáči otočte (nevyzve-li vás k tomu trouba sama).
  3. Až bude kůrčička krásně zlatavá, přidejte ke šťávě hrudku másla. Šťávou maso přelijte. Pečínku nakrájejte, servírujte ji přelitou karamelovou šťávou.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.