Ingredience:

  • 2 vetší makrely
  • hrubá mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 limeta
  • 1 citrón
  • fenyklová semínka
  • 4 snítky koriandru
  • 2 červená rajčata
  • 2 žlutá rajčata
  • sezamový olej
  • 2 jarní cibulky

Jak uhodí léto, v našich končinách mi stačí i náznak léta, máme neodvratitelnou chuť na ryby a mořské plody. Sledováním dovolenkových fotek svých přátel na Facebooku se ta chuť jen zvyšuje… Ještěže lze sea food celkem slušně pořídit i tu. Při sobotním nákupu jsem ulovila krásné japonské makrely a hromadu slávek, které si na mě pořád otvíraly hubu, a tak skončily v hrnci.

Makrely mám ráda, mají výraznou chuť a konzistence makrelího masa je jiná než u ostatních mořských dravců. Babička s oblibou vypráví, že když mi byl sotva rok, ládovala mě na pískovišti uzenou makrelou a kusem špeku. Dneska by si asi všichni ťukali na čelo, ale dříve se stravování batolat nějak zvlášť neřešilo. A až krátkou pauzu v pubertálním období ve mě touha po makrelách zůstala…

K přípravě makrely na tento způsob opět nepotřebujete nic extra. Makrely jsem koupila nekuchané, takže první, co uděláte, nakoupíte-li tak jako já, vykucháte ryby. Nic na tom není, vážně. Kuchat makrelu je rozhodně příjemnější job než kuchat hromadu sardinek. Pokud máte pochybnosti, kudy vést kudlu, YouTube napoví ( Gutting mackerel). Vykuchané a důkladně vyprané ryby osolte, opepřete a posypte drcenými fenykolovými semínky. Zakápněte je také olivovým olejem a položte na rošt vaší trouby, předem rozpálené na funkci gril. Pod rošt můžete zasunout pekáček, kam bude po dobu pečení odkapávat šťáva. Grilujeme 15 – 20 minut za stálého dozoru.

Mezitím si připravte chuťemi nakopnutou salsu. Rajčata omyjte a rozpulte. Lžičkou vydlabejte vnitřní dužinu se semínky a zbytek plodu nakrájejte na drobné kostičky. Ve střední misce rajčata smíchejte se 2 lčícemi sezamového oleje, nasekanou jarní cibulkou a koriandrem. Přidejte šťávu z půlky limety, mořskou sůl a vše promíchejte. Ochutnejte, zda salsa nepotřebuje vybalancovat chuť špetkou pepře nebo další limetovou šťávou. Toť vše.

Grilovanou makrelu servírujte na talíř s porcí salsy, citrónem a bílým pečivem.

makrel_2

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.