Další zimní kořenovou hrdinkou je červená řepa. Jíme ji syrovou i vařenou, nakládanou v octovém nálevu nebo – jako v našem receptu – pečenou. Řepa je plná křemíku, kyseliny listové a draslíku. Posiluje imunitní systém a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vyzkoušejte recept na pečenou řepu s feta sýrem a čerstvou rukolou!

Pečená řepa s římským kmínem a sýrem feta
Autor: 
 
Ingredience
  • 6 menších červených řep
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 100 g sýru feta
  • čerstvá rukola
  • olivový olej
  • pepř
Příprava
  1. Mimo sezónu použijte menší kusy červené řepy, ty před pečením povaříte v celku se slupkou asi 20 minut ve vodě. V sezóně neváhejte na trhu nakoupit malé řepy s natí.
  2. Uvařenou řepu po vychladnutí oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Vložte je do pekáčku a posypte římským kmínem a čerstvě mletým pepřem. V malém kastrůlku zahřejte asi 4 lžíce olivového oleje a řepu jím přelijte. Pečte na 190 stupňů 15 minut, pak přidejte na větší kousky nalámanou nebo nakrájenou fetu a pečte dalších 10 minut, dokud sýr nezezlátne.
  3. Po upečení ozdobte pečenou zeleninu čerstvou rukolou a servírujte přímo v pekáčku, s kouskem pečiva nebo bez...

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.