Ingredience:

  • 1 kuře z volného výběhu
  • 1 ranných brambor
  • 1 palice česneku
  • 5 snítek tymiánu
  • 5 snítek rozmarýnu
  • 1 citrón
  • olivový olej
  • mořská sůl a celý pepř

Jarní počasí zatím nepanuje, ale kuřátka se vyklubala. Přes sezónu nakupuji kuřata z Farmy Otryby ( web farmy). Zdejší drůbež sice nemá certifikaci bio, ale zato je pěkně vyběhaná a napasená zelenou trávou. Jednou za pár týdnů dostaneme echo: Jsou kuřata! Naše milá sousedka pak pro ně jede se síťovkou. A že jich veze. Někdy vláčí i deset kousků. Kromě stokoruny za kuře vyfasuje od sousedů také klíče od jejich bytů, aby jim kuře uložila do chladničky, zatím co oni jsou v práci. Je to velká oběť, takže díky, Libušo!

Čerstvé kuře pořádně okořeňte čerstvě namletým pepřem a mořskou solí, dejte ho bokem. Do velkého hrnce dejte vodu a osolte ji. Brambory omyjte, menší nechte v celku a vetší přepulte. Vložte je do hrnce spolu s celým omytým citrónem a všemi neloupanými stroužky z palice česneku. Takto brambory předvařte asi 12 minut. Vodu z hrnce slijte a vše nechte odpařit. Z hrnce vyjměte kleštěmi citrón a stroužky česneku. Vezměte kuře, potřete ho olivovým olejem a nadijte ho česnekem, tymiánem a především citrónem, do kterého nejprve párkrát bodněte nožem. Šťáva vytékající z citrónu během pečení provoní maso. Položte kuře do pekáče a pečte 45 minut na 190 stupňů.

Po uplynutí doby pečení vyjměte z trouby pekáček a kuře přeložte na chvilku na talíř. V pekáči uvidíte šťávu a tuk z kuřete. Přesně to potřebujete pro brambory. Přidejte je tedy do pekáčku, natrhejte k nim stítky rozmarýnu a pořádně s pekáčem zašejkujte, ať jsou brambory pěkně nasáklé šťávou. Pak je rozhrňtě do krajů a vložte mezi ně doprostřed zpět vaše kuře. Pečení pokračuje dalších 45 minut. Hotové kuře bude krásně zlaté, brambory opečené. Toto jídlo je skvělý nedělní oběd nebo i báječná všední večeře…

kure_1

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.