Také máte někdy v neděli večer stav, že už se vám nechce vařit teplé jídlo a jen se odbydete studenou kuchyní? Já tedy ano. Pokud se ovšem do nedělního rána probudíte v dobrém rozmaru, lupněte kynout těsto na prosluněné místo na okenní římse, balkónu či terase. Základní focacciové těsto najdete na blogu zde ( Rozmarýnová focaccia). Upeč ráno, večer naplň!

Pro inspiraci jsem připravila dvě náplně – caprese a tuňákovou. Můžete ale použít i prosciutto, speck, grilovanou zeleninu, kozí sýr… zkrátka jakékoliv Think Food.

Plněné focacce
Autor: 
 
Ingredience
  • 1 velká focaccia (40 x 30 cm)
  • 2 bůvolí mozzarelly
  • bazalkové pesto
  • 4 velká rajčata
  • hrst čerstvé bazalky
  • 1 velká konzerva tuňáka
  • 1 balení ančoviček (filety)
  • černé olivy Kalamata
  • 4 snítky hladkolisté petržele
  • hrst kapar
  • špalík pamazánu
  • olivový olej, sůl a pepř
Příprava
  1. Pojďme na Capri, odkud caprese pochází. Upečenou a vychladlou focacciu rozdělte na dvě poloviny a obě podélně rozřízněte. Jednu půlku si dejte bokem pro tuňáka a druhou naládujte následovně. Obě rozevřené půlky focacci pokapejte olivovým olejem. Rajčata omyjte, nakrájejte je na plátky a navrstvěte je na spodní díl pečiva. Bochánky mozzarell natrhejte na kusy a poklaďte je na vrstvu rajčat. Na mozzarellu přidejte pár lžiček bazalkového pesta a navrch rozprostřete bazalkové listy. Přidejte trochu strouhaného parmazánu, zakápněte olivovým olejem, lehce posolte a přiklopte vrchním dílem focacci. Sendvič caprese je hotov, šup s ním na talíř.
  2. Přidejte rybí verzi na talíř ke caprese, okolo sendvičů poházejte zbylé Kalamata a zkuste se s talířem projít venku po dvoře. Sousedé se okamžitě chytnou...
  3. Tuňáková verze je chuťově výrazná, hlavně díky přidaným ančovičkám a kaparám. Stejný začátek. Díly rozložte a pokapejte olivovým olejem. Tuňáka z konzervy aplikujte na chléb vidličkou, rozmělníte ho tím. Lehce vrstvu opepřete a přidejte snítky petržele. Navrch rozložte filátka ančoviček, asi tak 8 kusů. Kapary v hrsti trochu zmáčkněte, aby se ze sendviče nevykutálely. Na závěr přidejte vypeckované olivy a přiklopte vrchním dílem pečiva.

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.