Parní vaření a pečení je téma, které jsme na ThinkFood otevírali už několikrát (přesvědčte se sami). Nicméně jakožto hlasatelé idejí o pokroku považujeme za nutné, vyzdvihovat výhody parních trub zvnovu a znovu. Takže, plnou parou vpřed!

Pokud se chcete aspoň trochu stravovat zdravě, chcete, aby připravovaný pokrm měl svou původní barvu a chuť, aby si uchoval vitamíny, tak je parní trouba to, co byste měli mít v kuchyni (ani v naší ThinkFood laboratoři nechybí). Proč a kde se ale pára bere a co všechno umí? Ptali jsme těch nejpovolanějších – odborníků z Electrolux.

Pára je živel, jemný a přitom silný. Je to odlišný typ tepla, než na jaký je většina z nás zvyklá. Suché horko dehydruje jídlo ohříváním zvnějšku; pára je ohřívá zevnitř a zvenčí zároveň. Rozloží teplo pravidelně do celého procesu přípravy jídla, a tím ponechá strukturu, kvalitu a chuť dané suroviny nedotčené.

Kde se pára bere?
Díky speciálnímu válcovitému otvoru na horním panelu trouby je možné vodu doplňovat nejen před samotným pečením, ale také v jeho průběhu. Pokud tedy pečení v páře trvá déle než 40 minut, uživatel pohodlně doplní vodu, aniž by musel troubu otvírat. Aby pára neunikala, je po dobu pečení uzavřen parní ventil v horní části trouby a všechna vytvořená pára zůstává uvnitř trouby.

Parní, ale inteligentní je trouba Electrolux
Kombinovaná parní trouba nabízí mnoho inteligentních funkcí. Můžete si vybrat ze 74 přednastavených mezinárodních receptů, včetně těch, které využívají páru. Součástí trouby je také teplotní sonda na maso a k ní 11 automatických programů. Využít můžete také 9 programů se zadáním hmotnosti potraviny. Zadáte tak pouze hmotnost potraviny vložené do trouby a její druh a trouba sama spočítá délku a intenzitu přípravy pokrmu. Vy už pouze čekáte na výsledek. Ukládat si můžete také své oblíbené recepty, a když vás omrzí automatika, přepnete na manuální nastavení a dáte prostor svému umění i fantazii.

Kombinovaná parní trouby Electrolux nabízí následující způsoby přípravy pokrmů v páře:

Full Steam (plná pára) – pára se tvoří po celou dobu pečení, v kombinaci s ventilátorem
Tato funkce je vhodná pro přípravu zeleniny, ryb, rýže, čerstvých těstovin nebo k ohřívání jídel. Díky rychlému a mírnému způsobu přípravy si potraviny zachovávají významné vitamíny, ale také svoji strukturu a barvu.

Interval half steam + heat (intervalové pečení: poloviční pára + ohřev) – kombinace 50 % výkonu generátoru páry a 50 % funkce horký vzduch.
Přenos tepla je realizován kombinací sálání a kondenzace, spojuje tak páru a horký vzduch v poměru 1:1. Program je vynikající pro krémové pokrmy, jídla z vajec, karamelový krém nebo další dezerty, které mají ztuhnout a klesnout.

Interval quarter steam + heat (intervalové pečení: čtvrtina páry + ohřev) – kombinace 25 % výkonu generátoru páry a 75 % funkce horký vzduch.
Přenos tepla u tohoto programu probíhá sáláním a kondenzací. Je vhodný pro pečení těst, přípravu mas, pro rozmrazování a ohřívání jídel, ale také pro pečení chleba. Díky vysoké vlhkosti je sálání méně intenzivní a pokrm je tak šťavnatější, ale zároveň má křupavou kůrku.

Pára také čistí
Čištění trouby není právě oblíbená činnost, ale s pomocí programu čištění parou bude mnohem jednodušší. Stačí, když přímo
do generátoru páry přidáte vodu se zhruba jednou lžící octa, v menu nastavíte položku Čištění a zvolíte program Čištění parou. Trouba se vyhřeje na předem určenou teplotu a proces čištění pak potrvá 15 minut. Zvukový signál oznámí konec čištění a na vás pak zůstane jen vytření trouby měkkým hadříkem. Jednodušší už to být nemůže.
Století páry nás již minulo, ale v přípravě pokrmů je pečení v páře vrcholem kulinářských dovedností. Proč nerealizovat své gastronomické sny v pohodlí domova. S kombinovanou parní troubou to jde samo.

Více informací na: www.electrolux.cz a www.facebook.com/electroluxceskarepublika

Leave a Reply

Your email address will not be published.