Týden s šéfkuchařem pražského hotelu Mandarin Oriental Jiřím Štiftem zakončíme tradiční thajskou polévkou Gaeng Tom Kha Gai. S touto úžasnou krémovou polévkou se Jirka seznámil v Bangkoku. Skvěle se v ní snoubí chuť citronové trávy, galangalu a limetových listů. Vše podtrhuje čerstvá limetková šťáva, koriandr a nezapomenutelná rybí omáčka. Na thajské pikantnosti přidá čerstvé chilli. Vyzkoušejte i další Jirkovy speciality, třeba kuřecí tikka masalu nebu thajské nudle pad thai s krevetami.

Polévka Gaeng Tom Kha Gai
Autor: 
 
Ingredience
  • 4 lodyhy citronové trávy
  • 10 limetových listů
  • 800 ml kokosového mléka
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 3 cm čerstvého kořene galangalu, nakrájeného na tenké plátky
  • 300 g kuřecích prsíček, nakrájených na nudličky
  • 100 g slaměných houbiček, překrojených na půl
  • 4 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • menší hrst nasekaného koriandru
  • 2 jarní cibulky nakrájené šikmo na proužky
  • čerstvé chilli dle kuráže
Příprava
  1. Spodní část lodyhy citronové trávy odřízneme v délce asi 5 cm a rozdrtíme. Zbylou část nasekáme na hrubo.
  2. Do většího hrnce dáme dohromady kuřecí vývar, kokosové mléko, citronovou trávu, galangal, 5 limetových listů a společně vaříme 15 minut. Provoněný vývar ingrediencemi scedíme. Vrátíme na mírný plamen. Přidáme kuřecí maso, houbičky, zbylé limetové listy a takto vaříme tak 7 minut, dokud maso nezměkne. Vmícháme rybí omáčku a limetovou šťávou. Chuť by měla být příjemně slaná a kyselejší.
  3. Před podáváním přidáme čerstvý koriandr, jarní cibulku a chilli dle chuti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.