Podzim je tu! Čas vína, výlovů… a také výborných polévek pro zahřátí v nástupu sychravého počasí. Jednu takovou jsme pro vás připravili z ingrediencí ze zahrad Botanicus. Jsou jimi pečený česnek, cibule, vývar a pro polévku netypická přísada – blanšírované mandle. Pokud jste citliví na česneková jídla, vůbec nemějte obavy! Pečením získává česnek na jemnosti, sladkosti a jeho čpavé a štiplavé vlastnosti jdou stranou. Jeho oříškovou chuť ještě více umocní právě ony mandle. Přidáte-li na závěr kousek pomeranče a koriandru, uslyšíte na talíři znít ty pravé struny podzimu.

Tento a další recepty najdete také v časopise Svět Botanicus | podzim 2015.

Polévka z pečeného česneku a mandlí
Autor: 
 
Ingredience
  • 3 palice česneku
  • 1 žlutá cibule
  • olivový olej
  • 285 ml smetany
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 1 velká cibatta, jen střídka
  • 2 lžičky bílého vinného octa
  • 100 g blanšírovaných mandlí
  • sůl, pepř
  • 1 pomeranč
  • koriandr
  • máta
Příprava
  1. Rozpalte troubu na 180 stupňů. Z palic česneku vyloupejte stroužky, ale nechte je ve slupce. Dejte je na pekáč a pečte v troubě přibližně 30 minut, dokud nebudou na omak měkké.
  2. Mezitím v hrnci na olivovém oleji nechte zesklovatět nahrubo nakrájenou cibuli. Poté k ní přidejte kuřecí vývar a smetanu, vše povařte.
  3. Upečený česnek nechte chvilku vychladnout, tak abyste ho mohli prsty vymačkat ze slupek. Slupky zlikvidujte a česnek vidličkou rozmačkejte na jemnou pastu a přidejte ji do hrnce. Do rozehřáté trouby dejte na chvilku opražit mandle. Z pečiva vydlabejte střídku a přidejte ji do polévky. Povařte vše asi 5 minut, poté přisypte opražené mandle. Vše pak tyčovým mixérem umixujte na jemný krém. V závěru ho ochuťte solí, pepřem, kapkou octa. Polévku servírujte posypanou bylinkami a najemno nakrájenou dužinou z pomeranče.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.